Neix el Grup de Persones en Defensa de l’Escola Pública de Berga

Encapçalat per mestres, pares i mares d’alumnes i membres de sindicats es crea a Berga el Grup de Persones en Defensa de l’Escola Pública de la ciutat. Aquesta setmana han iniciat una campanya de recollida de signatures per evitar la supressió d’una línia de P3 en una de les escoles públiques de la ciutat de cara al curs que ve, tal com pretén el departament d’Ensenyament de la Generalitat. Us n’informàvem a principis de desembre.

plataforma ensenyament (Medium)La plataforma no descarta accions de pressió davant la Generalitat, al costat del govern de la CUP de Berga, tal com ha explicat Arantza Rei. De moment, el Grup de Persones en Defensa de l’Escola Pública de Berga s’estan mobilitzant recollint firmes de suport de la ciutadania.

Ho faran en diferents actes que es fan aquests dies a Berga i també hi haurà fulls en diversos establiments de la ciutat.

 Supressió d’una línia de P3

Recordem que la Generalitat vol eliminar una de les 4 línies de P3 de l’escola pública que hi ha actualment a Berga (dues a l’escola Santa Eulàlia i dues a l’escola Sant Joan. També hi ha places de P3 a la Valldan però és una escola on es comptabilitza tot el cicle infantil junt).

La disminució de la natalitat és el motiu que dóna la Generalitat. Però el govern de la CUP s’hi oposa i es pregunta per què aquesta supressió ha de ser a l’escola pública i no a la privada concertada? Així ho exposava la regidora d’Ensenyament de Berga, Mònica Garcia, en una entrevista a Ràdio Berga i l’Aquí Berguedà el 7 de desembre, i avui, dues setmanes més tard, ho ha tornat a posar de manifest en una roda de premsa que la CUP ha convocat a la plaça de les Fonts i on no només hi ha participat la CUP de Berga sinó també regidors de la CUP Àlex Rosa, de Tiana; Pol Valldeperas, d’Esparreguera; Roger Castillo, de Molins de Rei; Carme Polvillo, de Mataró; i Joan Manel Busqueta, diputat de la CUP al Parlament de Catalunya.

Uns i altres han exposat la situació educativa als seus municipis, amb exemples palpables “del debilitament de les escoles públiques en favor de les concertades”, han dit. Han defensat un model públic d’ensenyament i de qualitat, i han posat sobre la taula la possibilitat de disminuir les ràtios de nens i nenes a les aules (actualment arriba fins a 25-28 alumnes), fet que “permetria incrementar la qualitat educativa”, en comptes de tancar línies. Rebutgen, diuen, “els favoritismes” que rep l’escola concertada i temen que famílies que opten per l’escola pública es vegin obligades a matricular els seus fills a l’escola privada concertada per manca de places. Per això s’oposen a la política educativa de la Generalitat. Defensen que “la millor proposta és enfortir l’educació pública per tal de poder garantir la igualtat d’oportunitats, l’equitat i la qualitat”.

joan manel busqueta (Medium)És un dels aspectes que la CUP ha inclòs en el pla de xoc que ha presentat a Junts pel Sí. L’educació és un dels aspectes clau, entre d’altres, per arribar a un acord en la negociació. El diputat de la CUP al Parlament de Catalunya Joan Manel Busqueta ha detallat les mesures que han exposat en matèria d’ensenyament i què s’ha pogut consensuar i què no:

Els militants de la CUP decidiran aquest proper diumenge, 27 de desembre, en assemblea si investeixen o no Artur Mas president de la Generalitat.

A Berga, 147 alumnes a P3

Aquest curs 2015-16 són 147 els alumnes que cursen P3 a Berga, entre totes les escoles. En concret, n’hi ha 39 a l’escola pública Sant Joan, 36 a l’escola pública Santa Eulàlia, són 6 a la Valldan, 25 a l’escola concertada Xarxa, i 41 a la concertada Vedruna. Les previsions de la Generalitat són que el curs que ve (2016-17) siguin 122 els alumnes que faran P3, el següent 128, i l’altre, que correspondrà als nascuts aquest 2015, seran només 92.