Berga pagarà les alces a les escoles concertades i permet a Vedruna entrar a Superfilharmònics

L’Ajuntament de Berga pagarà la part que li correspon (25%) de les alces que es proporcionaran a tots els centres de la ciutat. Finalment, doncs, també assumiran la despesa de les alces que aniran a les escoles concertades. El ple del mes de juliol ha aprovat la moció presentada pel grup de Convergència amb els vots a favor de tota l’oposició i els vots en contra dels sis regidors del govern de la CUP. Entre d’altres accions, la moció demanava que es pagués la part proporcional a les alces “sense discriminar cap centre”.

La proposta convergent també es referia al projecte Superfilharmònics i al fet que l’Escola Vedruna s’hi hagi volgut adherir i hagi topat amb la negativa de la CUP. En aquest sentit, també exigien que es permetés a l’escola accedir al projecte, tot i que inicialment Superfilharmònics era una iniciativa destinada als centres públics. Els convergents consideren que la decisió de la CUP és “del tot arbitrària i discriminatòria”.

La moció ha comptat amb el suport de tots els grups de l’oposició, però ha hagut d’acceptar un parell d’esmenes d’Esquerra. Els republicans han demanat que el govern busqui subvencions per fer front a les despeses que generaran les accions i també recalcaven que es tracta d’una “iniciativa de salut que té darrera una voluntat cooperativista”. El PSC i ICV hi han votat a favor, amb les esmenes d’ERC incloses.

El diàleg del govern, objecte de crítiques i retrets de l’oposició

El debat sobre la moció de Convergència ha provocat, sense cap mena de dubte, el moment més tens de la sessió plenària. Des d’Esquerra, el regidor Pujals ha aportat un gràfic que mostrava que la inversió de la CUP en l’escola pública era inferior a la que feien governs anteriors. “Si defensen la pública, demostrin que ho fan”, ha exigit el regidor republicà.

DSC04521

En resposta a Pujals, el regidor d’Educació, Eloi Escútia, i el regidor d’Hisenda, Francesc Ribera, han lamentat que les dades del gràfic estan “descontextualitzades”. Ribera ha estat contundent: “Això és un acudit. En els últims mandats s’invertia més però no es pagava el que es devia. Si no pagues és molt fàcil invertir”.

Per la seva banda, Escútia s’ha mostrat ferm en el seu posicionament, tant pel que fa a les alces com pel que fa a l’adhesió de Vedruna a Superfilharmònics. “No defensarem posar uns diners que creiem que les escoles concertades han de treure del que reben dels pares“, ha reiterat. A més, el regidor ha recordat que les escoles concertades reben finançament públic en el sou del professorat. “Tenim uns centres que es financen amb recursos públics i uns altres que es financen amb recursos públics i privats. Diguin-me: en quin dels dos casos hi ha la infradotació?”, ha preguntat retòricament.

Finalment, però, els arguments del govern no han convençut a cap grup de l’oposició, que ha lamentat que les negatives de la CUP responen a la ideologia. Ni uns ni altres han canviat el seu posicionament i finalment ha guanyat la majoria, que en aquest cas ha estat l’oposició: 10 vots a favor (5 de CiU, 3 d’ERC, 1 del PSC i 1 d’ICV) i els 6 vots contraris del govern de la CUP.

X