Seleccionen Tràfec Teatre per representar el país al Mundial de teatre amateur de Mònaco

La companyia berguedana Tràfec Teatre ha estat seleccionada per representar Espanya al festival amateur de Mònaco, considerat el mundial de teatre amater. En total, hi haurà 24 països, representants cadascun per una agrupació, que actuaran entre el 21 i el 30 d’agost al Théatre des Variétés, el Théatre Princesse Grace i la Salle Garnier. Tràfec Teatre representarà la seva obra Assaig T4 els dies 26 i 27 d’agost al Théatre des Variétés.

El camí per arribar al festival, que s’organitza des del 1957, no ha estat fàcil. Primer, Tràfec Teatre va ser seleccionada per la Federació Catalana de Teatre Amateur com una de les cinc companyies catalanes finalistes. Després, els cinc grups es van afegir als representants de la resta de comunitats autònomes de l’estat i quatre d’ells –Tràfec Teatre i tres més- van ser escollits per presentar la seva candidatura al jurat del festival de Mònaco. Aquest jurat va analitzar a fons els dossiers dels quatre finalistes d’Espanya i es va decantar finalment per Tràfec com la companyia representant en el festival de finals d’agost.

Un tipus de teatre singular

Des del grup berguedà, l’alegria és immensa. “No ens ho esperàvem gens i estem molt contents”, ha explicat Lydia Canals, una de les intèrprets, a l’Aquí Berguedà. La companyia aposta des dels seus inicis, a finals de la dècada dels 80, per un teatre diferent al de la majoria de grups: el teatre gestual. En les seves obres no hi ha text -o n’hi ha molt poc- i basen les seves actuacions en l’expressió corporal i les idees. “No pretenem que tothom vegi el mateix, sinó més aviat el contrari: volem que quan la gent surti del teatre debati sobre el que ha vist sobre l’escenari”, explica Canals.

La seva singularitat els ha portat a actuar en escenaris d’arreu d’Espanya i, fins i tot, de fora de la península. Han actuat en nombrosos llocs de Catalunya i a Madrid, València o el País Basc, entre d’altres, però també al festival de Cahors, a França. Ara, tornaran a sortir del país en una experiència que els il·lusiona. Lydia Pujols admet que al festival “hi ha molta gent d’arreu del món” i “pot ser una oportunitat per aconseguir actuacions internacionals”. Però recalca que “ser a Mònaco ja és un reconeixement a la feina que fem”.

Assaig T4, de reconeixement en reconeixement

Assaig T4 no para de donar alegries a Tràfec Teatre. L’obra, parida i interpretada per Lydia Canals, Iris Hinojosa, Gerard Vilardaga, Josep Mollar, Montse Grifoll, Carlos Carbajo, Montse Sánchez i Muntsa Camps, va ser premiada a la Mostra de Teatre de Barcelona i reconeguda com a finalista en els premis BBVA 2017. Entre d’altres col·laboradors, l’intèrpret Carlos Carbajo s’encarrega també de la música i el so, Jordi Plana assumeix l’apartat d’imatge i Jesús Alsina es dedica a l’escenografia.

L’espectacle parteix dels camps de concentració nazis i escenifica diverses sensacions que s’hi van viure el dia del seu alliberament. És una passejada sensitiva pel llarg camí que van haver de fer els supervivents d’aquesta desgràcia per poder tornar a casa.

treballT4

avióT4

X