Puig-reig organitzarà caminades per comprovar la influència dels corrents d’aigua subterrània

L’ajuntament de Puig-reig ha impulsat una nova tipologia de caminada per conèixer l’arquitectura de la seva població d’una manera diferent. Es tracta dels corrents d’aigua subterrània i l’energia que desprenen, i es basa en l’anàlisi realitzat pel geobiòleg local, Joan Fígols.

La teoria de Fígols defensa que les molècules d’hidrogen en fricció amb el subsòl generen un estrès al cos que, tot i ser sovint imperceptible, són palpables per aproximadament un 60% de la població quan hi paren atenció amb activitats conduïdes, que diu són molt freqüents a altres països europeus com Alemanya, França o Regne Unit. “No és una qüestió de fe”, assegurava el geobiòleg.

Fígols ha dissenyat tres itineraris a la població berguedana, que es posaran en marxa a partir del setembre, d’acord amb els corrents que ha pogut localitzar. Concretament, explica que n’ha trobat una cinquantena d’entre 1’5m i 2m, les que més radiacions emeten, que han estat adaptades a un mapa gràcies al treball d’un arquitecte. L’activitat es durà a terme amb l’ajuda de pèndols o unes vares metàl·liques amb un pes a la punta que a l’estar sota l’efecte que generen les corrents, es bellugaran segons la sensibilitat a personal a les radiacions de cada un dels usuaris.

Caminades aigues Puig-reig 2

Josep Campos i Joan Fígols mostren una altra manera de percebre els efectes dels corrents. LÍDIA LÓPEZ

 

Influència en l’arquitectura 

L’efecte dels corrents d’aigües subterrànies es poden trobar en la manera que s’han construït al llarg dels anys les grans edificacions dels pobles. Fígols apunta que construir sobre els corrents aporta més resistència a l’edificació en qüestió, ja que l’estrès que genera, ajuda a l’obra a tenir més solidesa. El geobiòleg apunta a les esglésies com a millors exemples d’aquesta pràctica, i afirma que sempre es tenien en compte per a les altres construccions importants del poble -escoles, cementiris, ponts, hospitals, entre d’altres- perquè sempre se situen sobre grans corrents. En aquest sentit, afegeix que fins a la dècada dels 80, es tenia en compte la presència d’aquests corrents a l’hora d’edificar.

A la vegada, també afirma que puntualment, té beneficis de cara a la capacitat de reacció, a l’agilitat mental i als resultats d’exercici físic. No obstant això, defensa que a llarg termini, dormir contínuament amb la influència d’aquesta energia, pot provocar efectes nocius sobre la salut de les persones. Concretament, Fígols apunta que “si no hi hagués els corrents subterranis, hi hauria un 80% menys de persones malaltes”.

 

Una nova manera d’atraure visitants

Per Josep Campos, regidor de Promoció Econòmica, la iniciativa es tracta d’una “oportunitat única de mostrar el poble” i “poc habitual”. De fet, asseguren que Puig-reig serà la primera població tant a Catalunya com a Espanya de tenir un mapa d’aquest tipus. Campos assegura que l’activitat es dirigeix tant “al públic interessat en aquestes qüestions” com a “la gent curiosa que vol gaudir d’una experiència diferent”.

El consistori té previst fer públic el mapa i engegar les caminades de cara al mes de setembre. Les primeres sortides seran gratuïtes, però posteriorment, s’haurà de reservar i pagar per a gaudir-les. De cara a finals d’any, també editaran un fulletó explicatiu.

X