Guardiola de Berguedà, Cultura

La força de la paraula i la tradició oral arriba al monestir de Sant Llorenç aquest octubre amb el festival EVA

La força de la paraula i la tradició oral arriba al monestir de Sant Llorenç aquest octubre amb el festival EVA

“Defenderé la casa de mi padre”. Una brillant interpretació de l’actriu Jordina Biosca del poema La Casa de Mi Padre, del basc Gabriel Aresti, ha estat la carta de presentació del Festival En Veu Alta (EVA) que es desplega al Berguedà aquest octubre, amb activitats culturals al monestir de Sant Llorenç cada dissabte. A banda de ser actriu, Biosca dirigeix el festival i assegura que és una iniciativa que acostarà a Guardiola “espectacles on el pal de paller sigui la paraula”.

L’arribada del Festival EVA és un nou resultat de l’èxit dels primers mesos de dinamització cultural de l’equipament per part de Civitas Cultura, amb Toni Puig al cap davant. De fet, Biosca i Puig es van conèixer en una de les propostes d’aquest estiu, en el festival Convivium. Des d’aleshores, van començar a treballar en la idea de portar l’EVA al monestir per convertir-lo en el festival de tardor a Sant Llorenç. “Civitas i EVA hem estat, estem i estarem en constant cooperació“, ha recalcat Puig en la roda de premsa de presentació del festival.

El Festival Eva va néixer l’any 2005 al Penedès, però el 2010 es va començar a desplegar al Priorat i l’any passat a Osona. En tots aquests punts de Catalunya -i al monestir de Sant Llorenç, que s’hi suma ara-, l’EVA hi aporta narració, tradició oral i, sobretot, paraula. El festival acosta a les seves seus propostes molt plurals que lliguin amb les tradicions i costums de la zona i que donin un paper important a la història i la memòria.

Les propostes pel monestir

El Festival EVA prepara vuit espectacles per als dissabtes d’octubre al monestir de Sant Llorenç. En concret, cada dissabte s’hi celebrarà un espectacle infantil i un altre, per a adults. Les activitats familiars tindran un preu de 3 euros (2€, amb el Carnet de La Cisterna), mentre que les activitats per a adults valdran 5 euros (4€, amb el Carnet de La Cisterna).

El dia 7 d’octubre, Ada Cusidó explicarà L’arbre de sucre, un conte que permetrà “passejar per les quatre estacions de l’any des del balco de casa”, a partir de les 5 de la tarda. Dues hores més tard, a les 7, Adofo Osta i Jordina Biosca protagonitzaran un concert de grans emocions, batejat com El nen de la neu.

El dia 14, Biosca dirigirà l’espectacle familiar El petit eriçó, un conte centrat en la perseverança i la reflexió. Pel que fa a l’espectacle per a adults, Assun Planas -la Glòria de Merlí, a TV3- explicarà La sorpresa del roscón, de l’escriptora Elvira Lindo.

El dia 21, Mònica Torra s’encarregarà dels dos espectacles de la tarda al monestir. Primer, posarà veu i paraula a l’espectacle Un viatge de contes, que es presenta com un viatge al voltant d’un món ple d’històries. Dues hores més tard, acostarà la figura de Roald Dahl al monestir, amb les seves històries transgressores, que han inspirat grans directors de cinema com Alfred Hitchcock o Pedro Almodóvar.

Finalment, el darrer dissabte d’octubre, el dia 28, Jordi Jubany narrarà la història d’En Perot i el ratolí en la proposta familiar de la jornada. Per la seva banda, les Escarteen Sisters faran un concert de violí i violoncel pensat a base de seducció i exquisidesa. Van ser les guanyadores del Festival Acústica de Barcelona de l’any passat (2016).

Vacances a partir de novembre

Les activitats del festival EVA es combinaran amb altres propostes que el monestir prepara fins l’11 de novembre. Aleshores, ha explicat Puig, la gent de Civitas Cultura agafarà vacances per dos motius: perquè necessiten descansar i perquè s’instal·larà calefacció al monestir. Ara bé, les vacances no s’allargaran gaire, i és que Toni Puig i els seus socis tenen previst tornar a portar activitat al monestir abans d’acabar l’any. Els dos caps de setmana abans de Nadal hi haurà concerts de músiques nadalenques. Per a Puig, “serà una bona manera d’acomiadar un 2017 tan important pel monestir”.

En la primera meitat d’aquest 2017, les dades avalen la bona feina que està fent Civitas al monestir. Segons han detallat a la roda de premsa, unes 2.300 persones han visitat el monestir per participar en les activitats culturals que hi ha portat l’entitat. Totes elles se sumen a les prop de 1.000 que l’Agència de Desenvolupament del Berguedà calcula que s’acosten a l’equipament per participar en les visites guiades que acull durant tot l’any. Segons Imma Espelt, de l’Agència, “són dues ofertes que asseguren el futur de l’equipament i que funcionen; molts equipaments s’hi haurien d’emmirallar”. En definitiva, la relació de Civitas i el monestir sembla que té corda -i confiança- per anys.

festival EVA Monestir de Sant Llorenç

Estic amb tu

Comentaris