Civitas duplica les activitats al monestir de Sant Llorenç en un primer festival d’estiu il·lusionant

L’activitat estable en el Monestir de Sant Llorenç ha deixat de ser una promesa per convertir-se en una realitat. Aquest dimarts el matí l’associació Civitas Cultura, l’Ajuntament de Guardiola de Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà han presentat el festival d’estiu Convivium, que duplica el nombre d’activitats que el monestir ha acollit durant la primavera i promet ser el preludi de mesos de tardor i hivern animats.

Els primers mesos de qualsevol iniciativa innovadora, com ho és el projecte de Civitas al monestir, són complicats. Els organitzadors, però, asseguren que es tracta d’una idea amb recorregut i esperen que sigui “eterna”, segons ha dit el president de Civitas, Toni Puig, en roda de premsa. Per aquest motiu, han decidit augmentar el nombre d’activitats del festival, en comparació al que es va fer durant la primavera, i s’ha passat de 25 a més de 50. Totes elles es realitzaran entre aquest juny i principis de setembre.

Les activitats són el resultat d’un festival “fet a mà, artesanalment”, segons Puig. Entre totes, destaca l’exposició de quadres sobre la música d’Esteve Amills per commemorar el 400è aniversari del naixement de Claudio Monteverdi. Amills, pintor de família guardiolenca que viu a Borredà, ha explicat a la presentació del festival que “Civitas en quatre mesos ha aconseguit el que ningú havia fet en 200 anys” i ha reconegut que fa uns mesos no s’hagués imaginat que el monestir quedaria com ha quedat. “Em fa molta il·lusió exposar alguns dels meus quadres aquí, ja que hi ha les meves arrels i és un somni fet realitat”, ha dit.

A banda, hi seguirà havent tota mena d’espectacles culturals com, per exemple, el concert inaugural de la Cobla Berga Jove, que combinarà música sardanista i peces de cobla de compositors catalans amb influències del jazz i el tango, segons ha avançat Toni Puig. A l’agost hi haurà activitats pràcticament cada dia, ja que tornen les Nits Musicals, amb una programació que combina artistes contrastats i joves que tot just comencen, i molts d’ells, berguedans.

Una exposició recordarà com era el monestir fa 8 segles

Una altra de les grans apostes de l’organització del festival d’estiu és l’exposició Romaniquíssim, l’art dels monjos en temps d’esplendor del monestir. En aquest cas, la mostra pretén presentar com eren les parets pintades de l’església en el Romànic, l’època daurada del monestir.

Per aquest motiu, el Museu Episcopal de Vic ha cedit diverses obres de l’època als organitzadors de Civitas per tal que les puguin penjar a les parets del recinte i, així, els visitants puguin fer-se una idea de quin era el seu aspecte segles enrere.

Novetat: 500 programes impresos i repartits per tot Guardiola

Una de les grans novetats del festival Convivium és l’edició de complets programes de mida DIN A4 que duran aquesta setmana seran repartits per totes les llars i establiments comercials de Guardiola de Berguedà. Se n’han imprès 500 i esperen ser a tot el municipi abans de Sant Joan, el dia en què el monestir viurà el concert inaugural del festival, a càrrec de la Cobla Berga Jove.

L’alcalde de Guardiola, Josep Lara, ha reconegut que el festival de primavera ha servit a l’organització per adonar-se’n d’aspectes que es podien polir. En aquest sentit, el consistori i Civitas van creure oportú començar a repartir els programes pel municipi, ja que la gent més gran -que suposa una part molt important del públic del festival- no disposen de perfils a les xarxes socials i els costava accedir a la programació del festival.

Més de 1.000 persones en el festival de primavera

Segons dades de l’alcalde de Guardiola, el festival de primavera, Splendor, va comptar amb unes 25 activitats repartides entre els mesos de febrer i maig. En total, van passar pel monestir més d’un miler de persones, seduïdes pels espectacles culturals, les exposicions i els tallers que el recinte va acollir.

Ara, però, la idea ja ha quallat al poble i en diversos punts de la comarca i la voluntat de Civitas és fer-la créixer i, sobretot, aconseguir subvencions que els lliurin d’una part de la càrrega econòmica dels espectacles. Fins ara, ni l’Ajuntament ni l’Agència de Desenvolupament hi han posat diners però fa mesos que treballen en la recerca d’ajuts i subvencions que puguin ser aprofitades pels gestors de Civitas.