Avià

Avià destina 70.000 euros a ajuts per incentivar l’estalvi energètic i la sostenibilitat entre els seus habitants

Avià destina 70.000 euros a ajuts per incentivar l’estalvi energètic i la sostenibilitat entre els seus habitants
CEDIDA

L’Ajuntament d’Avià destinarà 70.000 euros a ajuts econòmics per a tots aquells habitants o comerciants que facin actuacions sostenibles, propiciïn un estalvi energètic i redueixin l’emissió de CO2 a l’atmosfera. Aquests diners són una part dels que el consistori ha estalviat des de l’any 2015, quan va decidir impulsar un programa per reduir la seva petjada de carboni.

Entre alguns dels ajuts que l’Ajuntament vol donar al poble, es contempla una reducció del 50% de l’impost de bens i immobles durant cinc anys per a totes les llars que instal·lin plaques solars. A banda, Avià ha eliminat els impostos d’obres a tots els avianesos i avianeses que vulguin instal·lar plaques i s’espera poder-los eliminar per a les persones que facin les obres per aïllar tèrmicament els seus edificis.

avia-plaques-1

Un municipi bolcat en l’estalvi energètic

Avià ha impulsat diverses accions vinculades amb l’estalvi energètic i la sostenibilitat en els darrers anys. De fet, sense anar més lluny, l’any 2016 el municipi va rebre el premi a l’excel·lència energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i aquest any el projecte Avià per un bon clima ha tingut molt bones crítiques dels tècnics europeus de sostenibilitat EUSEW. Tant ha estat l’impacte de les polítiques sostenibles avianeses, que les accions del consistori ja han inspirat projectes de tot el territori encarats a reduir els residus i promoure les energies renovables.

Entre algunes de les propostes implantades en els darrers anys, Avià ha instal·lat panells solars intel·ligents i il·luminació LED en tots els edificis públics, ha substituït tots els llums del municipi per llums LED, ha aïllat tots els edificis públics per equipar-los amb termòstats, ha facilitat bicicletes elèctriques per a tots els treballadors municipals que s’hagin de desplaçar pel poble, i s’ha convertit en el primer municipi de la comarca amb estació de càrrega de vehicle elèctric. 

avia-cotxe-electric

Diners cap al tercer món

Totes aquestes mesures suposen un estalvi energètic d’uns 80.000 euros anuals, segons les previsions de l’Ajuntament. D’aquests 80.000, el consistori preveu utilitzar-ne 70.000 per a les subvencions al poble. A banda, però, dels 10.000 euros que resten, el govern avianès preveu destinar-ne 5.000 a projectes de sostenibilitat en països de renda baixa.

De moment, el primer projecte que s’està estudiant és subvencionar panells solars per a una cooperativa de dones a Tambacounda, al Senegal, per tal de reemplaçar els generadors de combustible que fins ara s’utilitzaven per il·luminar i per treure aigua d’un pou.

Ajuntament d'Avià Energia sostenibilitat

Estic amb tu

Comentaris