Festa Bolets La Pobla Lillet 2020

Guardiola de Berguedà

La Diputació destina 267.090 euros a portar electricitat i calefacció al monestir de Sant Llorenç

La Diputació destina 267.090 euros a portar electricitat i calefacció al monestir de Sant Llorenç
Monestir de Sant Llorenç. DIPUTACIÓ DE BARCELONA

267.090 euros. Aquesta és la inversió que farà la Diputació de Barcelona al monestir de Sant Llorenç per instal·lar-hi calefacció. Tal com ja va avançar l’Aquí Berguedà la setmana passada, l’ens provincial ha fet públic que a finals de gener s’iniciaran les obres que han de portar al monestir una caldera d’estella que alimentarà tota l’església i l’edifici d’acollida.

A banda, el programa també contempla portar l’electricitat a tot el recinte a través d’una estació transformadora. I, a més, també es posarà en ús l’antiga bassa històrica situada al sector nord del monument, que al seu dia va donar energia als molins hidràulics dels que havien existit a partir del segle XV i fins a finals del segle XVIII, i que ara subministrà cabal d’aigua per als equips contra incendi del monestir. Tot plegat, permetrà completar la primera fase d’obres, realitzada durant l’any 2016 i encarada a la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions i els serveis sanitaris del monestir.

Un tresor reconstruït

El monestir de Sant Llorenç es troba al nord de Guardiola de Berguedà, a la vessant est de la serra de Gisclareny. Els investigadors han trobat indicis de presència humana a la zona des del segle VI, però no va ser fins a partir del segle X, que s’hi van començar a fer reformes que han permès conservar-lo fins als nostres dies.

Al segle XI, un terratrèmol va afectar greument les dependències del monestir i la reconstrucció no es va produir fins l’any 1620. En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau i no es recuperaria fins a finals del segle passat, quan es van reprendre les restauracions. Entre l’any 82 i el 88 es va fer la primera fase d’obres; entre el 96 i el 2008, la segona. Ara, en canvi, l’objectiu primordial és convertir l’equipament en un pol cultural, més enllà de les visites guiades que s’hi fan durant tot l’any.

calefacció Diputació de Barcelona Electricitat Monestir de Sant Llorenç

Estic amb tu

Comentaris