La Diputació destina 267.090 euros a portar electricitat i calefacció al monestir de Sant Llorenç

267.090 euros. Aquesta és la inversió que farà la Diputació de Barcelona al monestir de Sant Llorenç per instal·lar-hi calefacció. Tal com ja va avançar l’Aquí Berguedà la setmana passada, l’ens provincial ha fet públic que a finals de gener s’iniciaran les obres que han de portar al monestir una caldera d’estella que alimentarà tota l’església i l’edifici d’acollida.

A banda, el programa també contempla portar l’electricitat a tot el recinte a través d’una estació transformadora. I, a més, també es posarà en ús l’antiga bassa històrica situada al sector nord del monument, que al seu dia va donar energia als molins hidràulics dels que havien existit a partir del segle XV i fins a finals del segle XVIII, i que ara subministrà cabal d’aigua per als equips contra incendi del monestir. Tot plegat, permetrà completar la primera fase d’obres, realitzada durant l’any 2016 i encarada a la construcció dels edificis annexos per a les instal·lacions i els serveis sanitaris del monestir.

Un tresor reconstruït

El monestir de Sant Llorenç es troba al nord de Guardiola de Berguedà, a la vessant est de la serra de Gisclareny. Els investigadors han trobat indicis de presència humana a la zona des del segle VI, però no va ser fins a partir del segle X, que s’hi van començar a fer reformes que han permès conservar-lo fins als nostres dies.

Al segle XI, un terratrèmol va afectar greument les dependències del monestir i la reconstrucció no es va produir fins l’any 1620. En aquella reconstrucció es va perdre la meitat de la nau i no es recuperaria fins a finals del segle passat, quan es van reprendre les restauracions. Entre l’any 82 i el 88 es va fer la primera fase d’obres; entre el 96 i el 2008, la segona. Ara, en canvi, l’objectiu primordial és convertir l’equipament en un pol cultural, més enllà de les visites guiades que s’hi fan durant tot l’any.

X