Berga il·luminarà l’entorn de La General i posarà pilones que impedeixin la circulació de cotxes

L’Ajuntament de Berga instal·larà focus especials per il·luminar la part de darrere de La General, el carrer Maixerí, i hi col·locarà pilones automàtiques per evitar que hi circulin cotxes que no siguin dels veïns. Així ho ha explicat a l’Aquí Berguedà l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, que ha lamentat que les accions per acabar amb el malestar veïnal estiguin encallades des del mes d’octubre. Malgrat tot, Venturós confia que abans de l’estiu s’hi pugui posar remei.

La primera acció que es preveu portar a terme té a veure amb la il·luminació del carrer. Des de fa mesos, els veïns reclamen que s’hi instal·lin focus, ja que la foscor de la zona és una de les causes que propicia que el jovent s’hi acumuli les nits de cap de setmana. “No es tracta de canviar les bombetes dels fanals, sinó de focus que donin molta més llum al carrer“, reclama un dels veïns afectats.

L’altra acció prevista pel govern de la CUP és la instal·lació de les pilones automàtiques. L’actuació està pressupostada i aprovada pel ple, però des de fa mesos ha quedat encallada als serveis tècnics de l’Ajuntament. Venturós, però, confia que en el proper trimestre es pugui posar fil a l’agulla en aquest aspecte. En principi, seran pilones com les que ja hi ha en punts del carrer Major, i només s’abaixaran quan els veïns que vulguin aparcar el vehicle al garatge ho ordenin. D’aquesta manera, ha dit l’alcaldessa, es pretén evitar que el jovent hi estacioni cotxes i s’hi passi les nits amb la música alta.

La manca de personal policial impedeix complir els horaris de pas per la zona

Un altre dels punts que govern, veïns i bar van acordar en la darrera reunió, l’octubre passat, va ser l’enfortiment del control policial a la zona. Es va consensuar que patrulles de Policia Local o Mossos d’Esquadra passarien per la zona del bar musical cada mitja hora, alternant-se. Per exemple, si a la 1h passa la Policia, a 2/4 de 2 passen els Mossos.

Però aquest control no s’ha pogut fer sempre, ni tampoc les parades policials de cinc minuts que també s’havien acordat amb el veïnat. El motiu? La manca de personal a comissaria. Segons ha explicat l’alcaldessa, la Policia Local s’organitza en torns de tres persones on una d’elles s’ha de quedar a comissaria i les altres dues, surten a patrullar. Això fa que, quan sorgeixen altres urgències a la ciutat, La General quedi desatesa. El mateix passa amb els Mossos d’Esquadra, que compten amb dues patrulles nocturnes per cobrir tota la comarca, i això fa que, quan surten urgències, també s’hagin de desplegar cap a altres zones del Berguedà.

la-general

Els veïns, a l’expectativa

El veïnat lamenta que no s’hagi avançat en cap aspecte des de la darrera reunió entre totes les parts. Un dels residents afectats ha explicat a aquest diari que segueixen “a l’espera que l’Ajuntament compleixi les accions que va prometre”. Segons diu, els cossos de seguretat passen per la zona però no paren, i això “no soluciona res perquè el xivarri continua quan la patrulla ha passat“.

A més, en els darrers mesos, el consistori ha explicat als veïns que la idea de posar càmeres de videovigilància s’ha desestimat momentàniament. De fet, en aquest sentit, l’alcaldessa Venturós ha assegurat que la cap de la Policia Local, Fina Vizuete, s’ha assessorat amb agents d’altres comissaries per esbrinar com cal actuar en el problema. “No és habitual que hi hagi un bar musical o discoteca al centre d’una ciutat, com passa a Berga”, ha recalcat la batllessa.

Les mesures de La General

Des de La General, Marià Miró, un dels propietaris, considera que s’han fet canvis que han afavorit a la reducció del problema. D’entrada, des de fa mesos els porters del bar no deixen sortir la gent amb got a l’exterior. “És una de les grans novetats que hem impulsat i hem notat una millora important”, assegura. A més, s’han enfortit les normes de comportament per evitar que hi hagi aldarulls en l’entorn del bar.

Però el malestar veïnal segueix a la part de darrera. De fet, alguns expliquen que fins i tot marxen els caps de setmana per “poder descansar amb calma”. Des de La General, Miró és franc: “El problema sempre hi serà mentre hi hagi el bar obert, però almenys actuem per reduir-lo”. El bar ha actuat, sí, però les queixes persisteixen i ara la pilota és al camp de l’Ajuntament.

X