Relats històrics per trencar mites sobre els musulmans al Berguedà

Què hi ha de cert en les batalles entre moros i cristians al Berguedà? Com lliguen aquests mites amb les comparses de la Patum, la festa per excel·lència a Berga? Aquest dissabte els historiadors berguedans Marta Artigas i Toni Gol oferien la possibilitat de donar resposta a aquestes i a moltes altres preguntes sobre la presència islàmica a la comarca al llarg de la història. La sala de conferències del Casal Cívic de Berga va quedar plena.

L’acte, organitzat per Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) al Berguedà, va cridar l’atenció a gent de totes les edats. Entre el públic, hi havia veterans i veteranes que sovint xiuxiuejaven anècdotes personals relacionades amb el que explicaven els historiadors, però també hi havia jovent amb inquietuds històriques. En gairebé una hora i mitja de xerrada, uns i altres van tenir l’oportunitat de qüestionar mites i reflexionar sobre el que Toni Gol definia com “el racista que tots portem dins”.

D’entrada, Marta Artigas, que també és membre de la plataforma d’UCFR al Berguedà i experta en Patrimoni Islàmic, va exposar una sèrie de dades històriques sobre la presència musulmana a la Península Ibèrica i la seva evolució a Catalunya amb l’objectiu de posar en context el públic de la sala. Artigas va posar sobre la taula les relacions entre indígenes i àrabs i va trencar mites que existeixen al voltant del període araboislàmic.

En la segona part de la conferència, Toni Gol es va endinsar més en el Berguedà. En aquest cas Gol va aprofitar narracions d’historiadors berguedans per intentar explicar la presència islàmica a la comarca, així com també l’origen popular d’algunes comparses de la Patum i, fins i tot, l’impacte d’aquest període en la confecció de l’escut de Berga.

Per a UCFR al Berguedà, xerrades com la de dissabte són vitals per explicar “una part de la història que sovint ha quedat en un segon terme o simplement esborrada de la memòria col·lectiva. “Creiem que entendre la història ens ajuda a fer-nos-la nostra, comprendre el nostre passat col·lectiu i ajudar-nos a treballar per a la diversitat social a la comarca”, assegura la plataforma en un comunicat.

Més activitats d’UCFR aquest cap de setmana

Al llarg d’aquest cap de setmana, UCFR Berguedà ha dut a terme altres activitats a banda de la xerrada al Casal Cívic. El mateix dissabte, 17 de febrer, alguns membres de la plataforma van repartir fulletons informatius del grup al llarg del mercat setmanal i la Fira Internacional del Formatge.

L’endemà, diumenge, la plataforma comarcal va celebrar una assemblea oberta per encarar les activitats del mes de març. Aquesta assemblea, per cert, es va celebrar per primer cop a l’Hotel d’Entitats de Berga, on el grup tindrà una sala reservada tots els diumenges a la tarda, tal com ja es va explicar en la seva presentació.

PresènciaFiraiMercat_UCFR1

X