Olvan

Francesc Mauri, Dídac Espasa i Daniel Oliach posaran l’accent tècnic a la Fira de la Tòfona de Cal Rosal

Francesc Mauri, Dídac Espasa i Daniel Oliach posaran l’accent tècnic a la Fira de la Tòfona de Cal Rosal

La Fira de la Tòfona arriba a la seva desena edició, malgrat ser un any dolent en la collita de tòfones per culpa de la climatologia. L’Ajuntament d’Olvan i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà cooperen per fer realitat un any més una mostra que dona valor al producte de proximitat i a tot el que hi té relació. Serà el proper cap de setmana, del 24 i 25 de febrer, a Cal Rosal.

Precisament per reivindicar la vessant gastronòmica de la tòfona s’ha elaborat una recepta que es repartirà el dia de la fira de manera gratuïta. La recepta, presentada en format de cartolina, pretén facilitar que tothom s’atreveixi a cuinar una recepta senzilla amb tòfona. Aquesta acció també es va portar a terme a la Mostra Gastronòmica del Pèsol Negre de Gósol i en el sopar gastronòmic del Blat de Moro Escairat de Gironella.

A l’espai firal hi haurà una parada de tòfona fresca, parades de productes alimentaris elaborats amb tòfona (formatges, embotits…) i productes  d’artesania on l’objecte protagonista és la tòfona, com és el cas d’una parada que porta sabons fets amb tòfona o una altra parada amb joies de tòfona.

La Fira constarà com cada any d’una jornada tècnica, el dissabte al matí, on s’explicarà una experiència de la tòfona vinculada al turisme per a una empresa familiar. Aquesta activitat, batejada com “La tòfona de la Conca”, estarà conduïda per Dídac Espasa. Més tard, Daniel Oliach, del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, parlarà de la recuperació de la producció de tòfona silvestre mitjançant reforestacions. I, finalment, Francesc Mauri, meteoròleg de TV3, realitzarà una xerrada sobre el canvi climàtic. Per acabar, hi haurà un petit tast com a cloenda  a càrrec del Restaurant Sol i Cel.

D’altra banda, aquest any el concurs de gossos tofonaires es realitzarà el dissabte a la tarda a les 16h. Totes les inscripcions per participar en el concurs ja estan plenes, contant amb 12 participants, alguns del Berguedà, però també del Maresme, el Barcelonès, del Vallès Oriental, el Bages i l’Anoia. Els participants que s’inscriguin a partir d’ara entraran en reserva per si hi ha alguna baixa.

I com a novetat, enguany hi ha un concurs infantil de tofonaires on es vol fer participar als nens i nenes de fins a 8 anys, que de forma lúdica  hauran de trobar tòfones amagades. Les inscripcions pel concurs infantil es faran el mateix diumenge a Cal Rosal.

A banda, des d’inici de febrer ha arrencat la campanya de la Cuina de la Tòfona, en aquesta edició i participen 5  restaurants de la comarca del Berguedà: Ca l’Amagat, Cal Majoral, Restaurant Niu Nou, Restaurant Caliu i Restaurant Cal Fuster; els que han elaborat uns plats especials per aquests dies amb la tòfona com a protagonista. Un dels nous restaurants que s’han incorporat aquest any a la Cuina de la Tòfona és Cal Majoral amb la seva nova línia de treball, elaborant nous i sorprenents productes culinaris i un menú especial amb la Tòfona com a protagonista.

Agència de Desenvolupament del Berguedà Ajuntament d'Olvan Daniel Oliach Dídac Espasa Fira de la Tòfona Francesc Mauri

Estic amb tu

Comentaris