La Closca, la idea per generar inquietuds i fer escola de teatre al Berguedà

L’Ivan Otaola i l’Ariadna Fígols van coincidir per primera vegada sobre un escenari al Berguedà, com a actors de la companyia Anònim Teatre. Més tard, van estudiar la mateixa carrera, Art Dramàtic, a l’Institut del Teatre. Va ser precisament allà, a l’Institut, quan van detectar que al Berguedà faltaven escoles teatrals. L’institut els donava eines i contingut per desenvolupar a casa seva, i s’hi van llançar de cap.

D’això ja en fa sis anys. Ara, l’Ivan en té 28 i l’Ariadna, 35. I La Closca, aquella idea formativa que van tenir durant els estudis a l’Institut del Teatre, ja sedueix prop d’una quarantena de persones, nens i no tan nens. Fa sis anys van començar fent una sola classe a la setmana. Ara, en canvi, preparen quatre classes setmanals per a les tardes de dilluns i divendres al seu local de Gironella. Ho fan junts, com el primer dia. “Intentem ser sempre a les classes, tots dos, ens complementem molt bé”, afirma l’Ariadna; “la fórmula de ser dos professors a cada sessió ens ha funcionat sempre molt bé”, afegeix l’Ivan.

El perfil dels alumnes també ha canviat. Fan classes a nens i nenes de més de sis anys, a adolescents i, fins i tot, a adults amb ganes d’interaccionar, relacionar-se i compartir vivències amb altres. Per a ells, fer teatre és això: “interaccionar, relacionar-se, compartir, treballar, expressar, millorar, jugar i viure”. Aquest curs tenen quatre grups: nens i nenes de 6 a 10 anys, adolescents de 10 a 17, un grup d’adults, i joves d’entre 12 i 16 anys que fa anys que són a l’escola i formen part de ‘la companyia’.

la-closca-2

La companyia, un al·licient per als més fidels

Combatre la pèrdua d’alumnes adolescents que es decanten per altres extraescolars, malgrat agradar-los el teatre. Amb aquest objectiu, l’Ariadna i l’Ivan van decidir fa uns mesos crear ‘la companyia’ de La Closca, un grup de joves que fa temps que són a l’escola. L’objectiu d’aquesta nova secció de l’escola és realitzar diferents produccions teatrals durant el curs.

En aquest grup, explica l’Ivan, els joves segueixen aprenent conceptes bàsics de la interpretació però ho fan “des d’una òptica i una metodologia diferent”. Tot el que fan a les classes està pensat per portar-ho davant el públic, i això pretén cridar l’atenció d’aquells adolescents -sobretot noies- que fins ara deixaven l’escola per buscar nous al·licients en altres extraescolars.

La primera producció d’aquesta companyia ha estat “El somni d’una comèdia”, una adaptació de l’obra “El somni d’una nit d’estiu” de Shakespeare. La van estrenar a la Fireta de Cal Rosal i la van repetir a la plaça de Sant Joan de Berga, per Nadal, i a la festa de Sant Sebastià, a Olvan. I per endavant encara els queden dos bolos: un, a l’Hospital Sant Joan de Déu, adreçat als nens malalts que hi estan ingressats; i l’altra, a Cal Rosal. A més, el grup ja treballa en una nova producció, que s’estrenarà el juny.

la-closca-1

Els professors: dos actors professionals en formació constant

L’Ivan i l’Ariadna no han deixat mai de formar-se. Ja ho feien quan van endinsar-se en el projecte de La Closca, i continuen fent-ho ara. “Si no ho fas, ets pell”, sentència l’Ariadna. Tampoc han parat de dedicar-se professionalment a fer d’actors. A la televisió, per exemple, han coincidit a la Riera, la sèrie que durant anys va ocupar les tardes de TV3.

A banda, durant aquests anys l’Ariadna ha pujat a l’escenari del Teatre Akadèmia com una de les actrius de ‘Yerma’ i també ha tastat el públic de La Seca Espai Brossa com a actriu de ‘Romeu i Julieta’. A més, el seu projecte de final de grau a l’Institut del Teatre va ser la representació de l’obra ‘Top Girls’, formada exclusivament per noies i que va ser programada al Teatre Akadèmia.

Per la seva banda, l’Ivan ha portat a l’escenari de l’Almeria Teatre i el Festival d’Almagro 2017 l’obra ‘Maclownbeth’, de Lluís Graells. Ha creat ‘On la tempesta deixà una pau intensa’, una obra curta, d’uns 15 minuts, que barreja poesia, música i teatre. I com a projecte de fi de grau, l’actor berguedà va cuinar l’espectacle ‘La gent que em veu’, una adaptació d’un conte al teatre que va acabar programada a l’Almeria Teatre. En televisió, a banda de la participació a La Riera, Otaola va participar en la TV movie ‘Bon cop de falç’.

Per a tots dos, impulsar La Closca els ha servit per recordar constantment alguns dels exercicis que feien a l’Institut del Teatre. “Si no haguéssim començat a fer de professors, se’ns hauria oblidat tot, segur”, reconeix l’Ivan. A més, coincideixen que l’escola a Gironella els serveix per aprendre formant. En aquest sentit, l’Ariadna constata que, després d’haver estat i ser alumna en molts cursos, s’ha vist identificada en la manera de ser i d’actuar d’alguna de les seves alumnes a la Closca. “Dels nens també n’aprens moltes coses”, assegura.

El teatre al Berguedà

Tant l’Ivan com l’Ariadna creuen que el teatre al Berguedà té dues cares: la bona és l’important nombre de companyies amateurs i la seva diversitat d’estils; la dolenta, la poca programació d’obres foranes. “Està molt bé veure i conèixer bé el que tenim a casa, però també cal obrir fronteres i portar aquí obres de fora”, assegura l’Ivan. Consideren que calen més espectacles de dansa o circ a la comarca, per exemple.

Però perquè això sigui viable, cal que la gent s’interessi pels espectacles i vagi a veure’ls i, per això, cal generar inquietuds teatrals entre els berguedans. “Calen festivals al carrer i que la gent s’impregni de teatre quan surti a passejar”, asseguren. La solució, diuen, és crear més escola, despertar interès, i en això estan treballant a La Closca.

la-closca

X