El Berguedà detecta algunes causes de l’estigma en salut mental i posa en marxa un pla per combatre-les

El Consell Comarcal del Berguedà, a través de la Comissió de salut mental del Berguedà en Xarxa, ja té elaborat el Pla comarcal antiestigma, que s’ha elaborat en els darrers mesos amb la voluntat d’acabar amb la discriminació per raons de salut mental a la comarca.

Hi han treballat activament representants de les entitats i associacions involucrades en la lluita contra l’estigma en salut mental. És el cas d’Activament, el Consell Comarcal del Berguedà, Salut Mental – Associació de Familiars i Amics Berguedá (ASFAM), les Germanes Hospitalàries (SRC), l’Equip d’assessorament i orientació psicopedagògica Baix Berguedà (EAP), Althaia, la Fundació Privada Horitzó del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Aquest grup motor va néixer el març del 2016 i des d’aleshores s’ha bolcat de ple en l’anàlisi de la societat berguedana i la percepció que té sobre els trastorns mentals. En aquesta línia, entre finals del 2017 i principis del 2018, es va crear una enquesta en línia per aconseguir aprofundir en el diagnòstic dels problemes que propicien l’estigma. L’enquesta va comptar amb una mostra de 517 persones.

Més tard, i després d’analitzar els resultats de l’enquesta, el grup motor va arribar a una sèrie de conclusions que marquen unes pautes de cara al futur per intentar acabar amb l’estigma. Segons han explicat en la presentació del pla, cal que les associacions del grup motor consolidin la seva base social, és a dir, que sumin nous membres. També és necessari promoure el contacte social i l’activisme en primera persona d’aquells berguedans o berguedanes que pateixen algun trastorn mental. I cal fer arribar a tothom les activitats de lluita contra l’estigma.

Per fer-ho, la Comissió de Salut Mental preveu desplegar-se en tres grans línies: la formació, la sensibilització i les activitats comunitàries. La primera part, la formació, té l’objectiu de fomentar l’apoderament de les persones amb trastorns mentals. La sensibilització contempla diverses accions dirigides als joves, l’empresariat o els professionals dels centres educatius, judicials, sanitaris o socials, entre d’altres. I finalment, les activitats comunitàries preveuen donar continuïtat al projecte Parelles Artístiques, organitzar un concert anual contra l’estigma o impulsar un programa a la Televisió del Berguedà, entre d’altres.

En marxa la comissió de seguiment

A partir d’ara, aquest programa de lluita contra l’estigma es comença a desplegar per tota la comarca. La idea és que el propi grup motor controli durant l’any que les accions previstes es vagin portant a terme. Per fer-ho, es preveuen reunions cada dos mesos entre els representants de les diferents entitats i associacions involucrades, dues reunions a l’any amb Obertament -l’organització que es dedica a la lluita contra l’estigma a nivell català- i una reunió al cap d’un any per avaluar l’impacte del programa.

Segons els impulsors del pla, l’èxit el marcarà la societat. “Si aconseguim reduir les discriminacions i obtenir millors resultats en l’enquesta d’aquí a un any, podrem estar contents”, ha assegurat Charo Díez, membre d’ASFAM. La societat ha de madurar, i per fer-ho és necessari acabar amb tots els casos de discriminació per raons de salut mental: “El que a tots ens agradaria que passés és que l’any vinent l’estigma no existís i, per tant, no s’haguessin de fer plans com aquest”.

X