Els habitants de Puig-reig decidiran el nou ús de l’antiga biblioteca de la plaça Nova

Els ciutadans de Puig-reig decidiran l’ús que se li dona a l’antiga biblioteca del poble, ubicada a la plaça Nova. L’equip de govern de Junts per Puig-reig (JxP – ERC) impulsa aquesta primera meitat de 2018 un procés de participació ciutadana que dictarà la nova utilitat de l’equipament municipal, segons ha avançat aquest dimecres el diari Regió7 i ha confirmat l’Aquí Berguedà.

Era un dels eixos vertebradors del programa electoral de l’actual govern. Malgrat tot, un cop al poder, els regidors van topar-se amb una sèrie de complexitats que van endarrerir la materialització del projecte. “Havíem de fer-ho bé perquè, si cometíem errades, hauria costat molt arreglar-les”, ha recalcat la regidora de Participació Ciutadana, Alba Camps, en declaracions a l’Aquí Berguedà.

Precisament un dels tràmits que ha hagut de fer el govern de Puig-reig abans d’iniciar el procés de participació ha estat la creació de la regidoria de Participació Ciutadana. A banda, l’any 2016 es va aprovar el Reglament de Participació Ciutadana del poble i, més endavant, es van reactivar el Consell d’Infants i el Consell de Poble. A més, en paral·lel, els regidors s’han format en matèria de participació i s’ha aconseguit el suport tècnic de la Diputació de Barcelona.

La posada de llarg del procés participatiu

En els darrers mesos, els tècnics de participació han impulsat un estudi municipal per polir el procés de participació que ara es materialitzarà. S’han fet entrevistes a persones claus de la vida cívica de Puig-reig i a persones vinculades amb equipaments municipals en funcionament.

La següent fase és aquest dijous, 5 d’abril. Hi haurà una formació tecnicopolítica a l’Ajuntament. “Ens volem assegurar que tot el personal del consistori sigui coneixedor del marc legal i tècnic del procés de participació”, ha recalcat la regidora Camps.

Els dies 13 i 28 d’abril es faran dos tallers per a la ciutadania a la sala de la biblioteca de la plaça Nova. Combinaran formació i activitats pràctiques amb l’objectiu que el poble comenci a imaginar què vol fer a l’espai de l’antiga biblioteca.

Acabats aquests tallers, a finals d’abril, s’obrirà el termini de presentació de projectes, que s’allargarà fins la setmana de Festa Major, quan les propostes es convertiran en infografies i seran exposades a la mateixa plaça Nova. A finals de maig, el consistori ja sabrà quina proposta ha guanyat i, per tant, quin és l’ús que es donarà a l’antiga biblioteca, que va deixar de ser-ho l’any 2014.

Període d’actuacions

Un cop se sàpiga la idea guanyadora, l’Ajuntament adequarà l’espai perquè es pugui posar en marxa. “L’equipament està molt desmillorat, hi falta manteniment”, ha reconegut Camps. Per fer-ho, el consistori disposa de diverses fonts de finançament, des de Meses de Concertació fins a diners pressupostats per a la regidoria de Participació. “Sabem d’on podem treure els diners, però no hi ha una partida concreta per destinar-los a adequar l’antiga biblioteca al nou ús”, ha dit Camps.

Sigui com sigui, la previsió de l’equip de govern és que durant aquest 2018 es pugui reactivar l’equipament municipal amb l’ús que decideixi el poble. Serà el primer procés participatiu d’envergadura que afronta el municipi i la regidora Camps ho considera “una prova pilot”. En vindran més, però el govern considera que “no ha de ser una cosa fixada en el calendari, sinó una eina per acostar el poble a la presa de decisions quan sigui necessari”.

X