‘La vida en gris’, el llibre que relata la història de Berga amb les millors fotos de Josep Deseuras

Sabies que el passeig de la Indústria es diu així perquè abans hi havia una fàbrica? La recordes? ‘La vida en gris’ la recupera. Sabies que el ‘Hamalahí hamalahà’ que el rei Baltasar pronuncia cada any a Berga és una invenció del Pepitu Feixuc, l’històric rei negre berguedà de mitjans del segle XX? ‘La vida en gris’ te’l presenta. Sabies que, mentre hi va haver l’exèrcit a Berga, els soldats i els seus animals eren indispensables per a la Festa dels Elois? ‘La vida en gris’ t’ho demostra.

El primer llibre fotogràfic de Josep Deseuras ja és aquí. Aquest dijous l’Ajuntament de Berga, l’Arxiu Comarcal del Berguedà i l’Aquí Berguedà han presentat ‘La vida en gris’ als mitjans de comunicació, i diumenge el Pavelló de Suècia de la capital berguedana acollirà una gran presentació adreçada a la ciutadania, a les 19h. Serà un acte presentat per Xavi Rossinyol i Marc Canturri, autors dels textos que apareixen en el llibre, i hi intervindran diferents testimonis de la vida i la cultura al Berguedà del darrer mig segle. A més, acabada la presentació, els interessats podran comprar-ne els primers exemplars.

30412184_1718064494940979_3305184386055405568_n

La publicació recull 179 fotografies d’entre els anys 1953 i 1994. Per tant, relata de manera gràfica els anys centrals de la dictadura, el seu declivi i l’arribada de la democràcia. Moltes famílies berguedanes recorden Deseuras com un fotògraf de batejos i casaments, però ‘La vida en gris’ confirma que era molt més que això: Deseuras era a cada acte de la vida cívica berguedana, amb la càmera de fotos entre les mans i amb l’art de saber retratar l’escalf i les emocions de la societat en una època fosca, dura, de repressió.

‘La vida en gris’ és el llibre dels pares i els avis de Berga, un complement gràfic del que mossèn Armengou va escriure en el seu dietari, la Crònica menuda de la ciutat de Berga. En aquest sentit, Xavier Pedrals, l’arxiver de Berga, ha explicat a la roda de premsa que, amb la publicació del primer llibre de l’obra de Deseuras, “es tanca un cicle que va començar amb el dietari de mossèn Armengou”.

xavier-pedrals-la-vida-en-gris-2

En la mateixa línia, la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, ha volgut destacar la tasca de Deseuras com a “testimoni dels fets històrics que han passat a Berga durant el darrer segle”. Gràcies a ell, ha dit Garcia, avui en dia podem fer-nos una idea de com era i com es vivia a Berga durant la darrera meitat del segle XX.

Per Sant Jordi, un Deseuras a cada casa

‘La vida en gris’ es començarà a vendre aquest diumenge, just després de la gran presentació al Pavelló de Suècia. El preu del llibre, quadrat (22x22cm) i de gairebé 200 pàgines, és de 20 euros. Se n’han fet 1.000 exemplars en la seva primera edició i, a banda del dia de la presentació, també es podran trobar per Sant Jordi a les llibreries de Berga i a la parada que Bífidus Produccions i l’Aquí Berguedà -els editors- instal·laran al carrer Major de Berga.

deseuras-presentacio-la-vida-en-gris