Cultura

Els Castellers de Berga demanen ajuda: “El Cine s’ha convertit en un centre cultural que sostenim sols”

Els Castellers de Berga demanen ajuda: “El Cine s’ha convertit en un centre cultural que sostenim sols”

Els Castellers de Berga necessiten ajuda. La colla ha convertit el Cine Catalunya en un dels principals pols culturals de la ciutat, i ho ha fet sense rebre cap tipus d’ajut econòmic. Per això, des que va aterrar al cine ha optat per “activitats extraordinàries”, com organitzar concerts, obrir per Patum o, fins i tot, oferir una retransmissió en directe d’una final de Copa del Rei de futbol. Tot plegat, amb un únic objectiu: fer diners per aguantar el centre cultural en el que s’ha convertit el cine.

Malgrat tot, la Patum passada la colla va rebre la visita dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local. Els agents van entendre que el cine era un bar i es va iniciar un expedient sancionador cap a la colla castellera. A dia d’avui i després de diverses al·legacions, l’expedient es dona per superat i ha quedat en un advertiment cap a l’entitat, ha explicat el president dels Castellers de Berga, Igansi Ballús, en un acte informatiu aquest dimarts al mateix cine. La colla no ha pagat cap sanció, ni la pagarà.

Això sí: la visita de la policia va servir per encendre les alarmes, buscar assessorament jurídic i descobrir que l’entitat necessita una llicència que, a dia d’avui, no té. I, com que no la té, la colla només pot utilitzar el cinema per a activitats relacionades directament amb els castells: fer assajos, fer trobades de colla a nivell intern, fer reunions, etc. En canvi, per fer activitats extraordinàries com obrir el servei de bar per Patum o organitzar concerts al local de manera puntual, cal que es demani el permís explícit a l’Ajuntament.

Per això, un dels objectius de la colla és acabar tenint una llicència que els permeti tenir pactades aquesta sèrie d’activitats extraordinàries, tenint en compte que no hi ha ànim de lucre sinó de subsistència. En altres termes, el que demanen els Castellers de Berga és un cas similar al dels Moixiganguers d’Igualada, que recentment han rebut una llicència per utilitzar com a seu social un espai que antigament havia estat una ludoteca. La colla berguedana creu que pot aconseguir un pacte similar amb l’Ajuntament de Berga, i, segons han dit, hi ha voluntat política per tirar-ho endavant. Ara bé, de moment, el que regeixen són les paraules i no pas els fets. Per això, a curt termini -de cara a la Patum d’enguany-, la colla haurà d’optar per demanar permís per poder obrir la seva seu durant els festes de Corpus. I, així, en totes les activitats extraordinàries que vulgui fer fins que no disposi de la llicència que necessita.

Estic amb tu

Un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament

A banda de l’afer de la llicència, els Castellers de Berga han aprofitat l’acte informatiu d’aquest dimarts per anunciar que ja s’està treballant en la redacció d’un conveni amb l’Ajuntament per tal que el consistori pacti una sèrie d’ajuts econòmics per a l’entitat. En aquesta línia, Ballús ha posat sobre la taula que “l’habitual és que els consistoris col·laborin en l’organització de les diades, ja que són esdeveniments costosos”. Un dels somnis de la colla, ha dit el president, és que l’entitat acabi estant present en alguna partida dels pressupostos. No només per les diades que porta a Berga, sinó pels diners que ha invertit en la reobertura i el manteniment de l’espai del cine.

Des de l’arribada dels Castellers, el Cine Catalunya s’ha convertit en “un pol cultural” del Barri Vell i en “un autèntic revulsiu” per a la zona, ha recordat Ignasi Ballús. La colla ha invertit més de 40.000 euros en adaptar l’espai a les seves necessitats i a les de la resta d’entitats que hi tenen cabuda. Gràcies a això, en el darrer any el cine ha acollit unes 240 activitats i ha funcionat com a aixopluc sempre que alguna entitat o festa ho ha necessitat, però tot el pes econòmic de fer subsistir aquest pol ha recaigut sobre la colla castellera i el seu autofinançament. Per això, els Castellers necessiten col·laboració per poder dedicar-se a la seva activitat -fer castells- i al seu creixement, i no pas únicament a ser gestors i financers d’un equipament cultural de ciutat.

Campanya per guanyar socis

En paral·lel i en consonància a la campanya informativa per donar a conèixer la delicada situació del Cine Catalunya, la colla castellera de Berga ha impulsat la campanya “Amb el cine, hi guanyem tots”, una iniciativa pensada per guanyar nous socis que posin el seu gra de sorra en el manteniment i consolidació de l’equipament. “Volem que cada persona que es faci soci dels Castellers senti que està col·laborant amb el Cine, fent possible que això tiri endavant”, ha recalcat Ballús. La quota de soci són 20 euros anuals que van a parar directament al cobriment de les despeses que genera l’equipament.

Ajuntament de Berga Castellers de Berga Cine Catalunya Ignasi Ballús

Comentaris