Eloi Escútia: “Hem de tancar línies de l’escola pública si hi ha alumnes per omplir-les?”

El govern de la CUP a l’Ajuntament de Berga s’oposa al tancament de línies escolars d’oferta pública, “mentre hi hagi població per poder-les oferir”. El regidor d’Educació, Eloi Escútia, va aprofitar l’anunci del molt probable tancament d’una línia de P-3 a l’Escola de Sant Joan per refermar la seva postura sobre el model d’educació per a la ciutat.

Escútia considera que “l’escola concertada neix per suplir la manca d’espai a la pública”, i no pas per crear-li major competència. Per això, el regidor, en declaracions a l’Aquí Berguedà, convida a la reflexió: “Si la pública té espai per encabir l’alumnat, per què hi ha de ser la concertada?”. I afegeix que, des del seu punt de vista, abans que les línies públiques s’haurien de tancar les concertades. “Ens apropem a anys de davallada demogràfica i podem arribar a l’extrem que vagin tancant les línies públiques i ens quedem únicament amb escoles concertades”, conclou el regidor.

La postura del regidor Escútia sobre l’escola pública i concertada fa mesos que xoca amb la majoria de l’oposició. De fet, tot i ser a l’equip de govern, el regidor ja va haver de cedir i oferir les alces reposapeus i el projecte Superfilharmònics a les escoles concertades de la ciutat. “Ens sembla molt bé que una fundació aposti per crear una escola concertada, però el concert se l’ha de pagar la pròpia escola i no pas la ciutat”, opina.

Per tot plegat, Escútia considera que, darrerament, les polítiques de l’Ajuntament de Berga tendeixen a afavorir les escoles concertades en detriment de les línies públiques: “Si a banda dels diners que reben de les seves fundacions, hi injectem els diners municipals que destinem a la pública, els centres concertats acaben tenint espais brillants on la pública no hi pot competir“.

ERC demana més inversions en els centres públics

El regidor d’Esquerra Jordi Pujals va aprofitar el debat sobre l’educació del ple d’aquest maig per recordar que tant l’escola bressol com les escoles públiques de la ciutat necessiten més inversions. Pujals considera que la davallada de la inversió pública de la Generalitat en matèria d’Educació s’ha de contrarestar amb “més incidència i esforços” des del pressupost municipal. De fet, aquest 2018 es preveia una subvenció per ampliar el pati de l’escola de Santa Eulàlia i ha caigut, segons va explicar Pujals.

En la rèplica, el regidor Escútia va voler separar les actuacions de manteniment de les reformes o ampliacions. Les primeres corresponen a l’Ajuntament però les segones -ampliacions- són competència del Departament d’Ensenyament. El cas de l’ampliació del pati de Santa Eulàlia correspon a la Generalitat.

Malgrat tot, l’equip de govern de la CUP ha demanat a la Diputació la redacció d’un projecte tècnic per a l’ampliació del pati. “Quan estigui enllestit, anirem a tocar la porta de la Generalitat per intentar que hi inverteixi”, ha dit Escútia. I ha afegit que “no ens queda cap més opció que fer pressió, ja que nosaltres -l’Ajuntament- no anem sobrats de diners com per invertir en aspectes que no ens pertoquen“.