Berga acull dissabte la 8a edició del mercat de cooperatives escolars més gran de Catalunya

La plaça Cim d’Estela de Berga acull aquest dissabte, 12 de maig, el Mercat de Cooperatives Escolars més gran de Catalunya, coincidint amb el mercat setmanal del dissabte a la capital del Berguedà. Hi participaran 432 alumnes de primària i secundària de les 24 cooperatives formades a les escoles del Berguedà i hi vendran els productes que han estat produint en els darrers mesos.

A les 10 del matí s’inaugurarà el mercat i a la 1 del migdia es tancarà. Els beneficis que cadascuna de les 24 cooperatives obtingui es destinaran a diverses accions: una part, a una entitat de l’àmbit social i solidari; una altra, a retornar el capital aportat inicialment per cada alumne/a; i la resta, a projectes grupals consensuats prèviament per l’alumnat (excursions, berenars, activitats d’aventura, etc).

Aquest mercat suposa la culminació del treball i esforç que els alumnes han realitzat durant tot el curs escolar a través de les seves empreses creades dins els programes Cultura Emprenedora a l’Escola (CUEME), a les escoles de primària, i Empresa Jove Europea (EJE), als centres de secundària. En el primer cas, els alumnes de primària han contactat amb proveïdors per tal d’obtenir materials que els permetin produir els productes que dissabte vendran.

En el cas de secundària, el projecte consisteix en una cooperació entre centres d’arreu d’Espanya: un institut del Berguedà contacta amb proveïdors i fa un catàleg de productes que ofereix a un altre institut d’arreu d’Espanya; aquest últim tria quins vol vendre i fa la comanda per tal que el centre berguedà els hi faci arribar; la jugada es repeteix en sentit contrari, és a dir, que l’institut espanyol també ofereix un catàleg al berguedà per tal que triï i vengui els seus productes.

És el 8è any que les escoles de la comarca participen en la iniciativa de les cooperatives escolars sota l’organització de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. En aquests vuit anys el nombre de participants de primària ha passat de 75 a 329, mentre que els de secundària han doblat les xifres: de 49 a 100.

X