La Patum 2018 desplega una campanya per detectar i combatre la violència masclista durant la festa

Concerts divendres Patum
Concerts divendres Patum

La Patum posa l’ull en les actituds masclistes. Tal com va acordar el Patronat fa uns mesos, aquest any la festa desplegarà tot un entramat per detectar i prevenir les situacions de violència sexista durant el desenvolupament de la festa. Es tracta d’una iniciativa que va en la mateixa línia que la campanya Vull la nit!, que l’Ajuntament de Berga impulsa des del novembre passat amb l’objectiu d’acabar amb les actituds sexistes en els locals d’oci nocturn.

El consistori habilitarà un punt de referència a la plaça Viladomat on s’oferirà un servei professional d’informació i acompanyament per a la prevenció i detecció de situacions de violència sexista. L’estand comptarà amb personal del Centre Jove d’Anticoncepció i Sexualitat (CJAS) i s’ha batejat com el Punt Lila-Vull la nit!. S’activarà cada nit de Corpus, des de dimecres fins diumenge: dimecres 30, de 20h a 4h; dijous 31, de 21h a 4h; divendres 1, de 21h a 4h; dissabte 2, de 21h a 5h; i diumenge, de 21h a 2h.

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, ha destacat la importància de fer aquest tipus de campanyes, malgrat que li agradaria “que no haguessin de ser necessàries”. Tanmateix, Sànchez ha recordat que l’Ajuntament fa mesos que treballa en aquesta línia i ja ha impulsat accions com les formacions adreçades a locals d’oci nocturn, entitats i associacions juvenils per a la dispensació responsable de begudes alcohòliques i violències de gènere en espais d’oci nocturn.

A banda, darrerament s’ha portat a terme una sessió formativa per als membres de les comparses patumaires, que ha comptat amb la participació d’una trentena de persones. La jornada es va dividir en dues sessions de quatre hores en què els assistents van realitzar un seguit d’activitats participatives per detectar actituds i comportaments sexistes que es poden donar en ambients festius. En aquest sentit, el regidor Ivan Sànchez ha comentat que “la formació ha servit per a què siguem conscients que hi ha actituds que sovint passen desapercebudes, però que també són sexistes. Per tant, hem de baixar el llistó per deixar de tolerar determinats comportaments que fins ara no es consideraven ofensius”.

Per la seva banda, la regidora de Patum i Joventut, Mònica Garcia, ha valorat positivament la resposta i l’interès dels assistents a la formació. Segons Garcia, “el retorn ha estat molt enriquidor individual i col·lectivament i, per això, la nostra voluntat és repetir la formació a les comparses anualment”.

Foment del consum responsable

El Punt Lila-Vull la nit! serà un espai compartit amb altres iniciatives adreçades a la prevenció i reducció del consum de drogues entre els joves. En aquesta ocasió, es tracta d’accions promogudes conjuntament entre l’Ajuntament de Berga i el Consell Comarcal del Berguedà per fomentar el consum responsable.

Per això, l’entitat Som.nit, formada per voluntaris de Creu Roja Joventut, disposarà d’un espai d’informació i atenció als joves durant les nits de dimecres i dijous. Aquest espai es complementarà el dissabte i el diumenge amb una altra carpa de l’associació Energy Control en què s’oferirà la possibilitat de realitzar proves d’alcoholèmia i anàlisi d’altres substàncies per a què els usuaris siguin conscients dels riscos derivats del seu consum. Paral·lelament, també hi haurà una barra de begudes sense alcohol, tal com es va fer durant la festa del Carnaval de Berga.