Civitas presenta el “festival del bon temps” amb 40 espectacles al monestir de Sant Llorenç fins a finals d’estiu

Torna l’activitat al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà. Setmanes després de l’anunci que Civitas Cultura passa a ser la gestora de les esglésies romàniques i alguns edificis patrimonials emblemàtics del Berguedà, com ara el Monestir de Sant Llorenç o la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, el president de l’associació, Toni Puig, ha presentat aquest dimarts la segona edició del festival Convivium, una programació estable que l’any passat s’emmarcava en els mesos de primavera però que enguany se celebrarà a cavall de la primavera i l’estiu.

El motiu d’aquest canvi de dates respon precisament al concurs públic que Civitas va guanyar fa unes setmanes. Fins que no es va conèixer la victòria, l’entitat no va poder començar a preparar la dinamització cultural d’un espai -el Monestir- que omple de vida des de finals del 2016. “L’any passat vam començar a preparar el festival al gener, però aquest any ha estat impossible, i això fa que el Convivium arribi més tard”, ha dit Puig. Ara bé, el retard es compensarà amb un allargament de l’activitat fins l’últim cap de setmana d’agost: “Deixa ser ser el festival de la primavera per passar a ser el festival del bon temps”.

Acabat el Convivium, Civitas es posarà a preparar el festival de tardor, que en principi s’allargarà fins a finals d’any. Ara bé, aquest any es preveu que ja hi hagi calefacció al monestir, i això pot fer que l’activitat cultural a l’equipament s’allargui durant els mesos d’hivern. “El fred deixarà de ser un problema“, ha assenyalat l’alcalde de Guardiola, Josep Lara, durant la presentació. Les obres per instal·lar la calefecció ja s’estan executant i es preveu que a finals d’estiu estiguin acabades.

Més de 40 propostes pel “festival del bon temps”

Civitas encara aquest Convivium “amb més il·lusió que mai”, segons Toni Puig. En total, seran més de 40 propostes repartides entre els mesos de maig, juny, juliol i agost. El festival es presenta aquest maig amb una doble inauguració. D’entrada, dissabte 19 de maig, a les 7 de la tarda (19h), hi haurà el Concert per la llibertat, la convivència i el coratge, amb el swing i el claqué de Men in Swing i les exposicions de Rafel Canal, Jordi Tomàs, Tona Granadilla i una memòria dels 50 anys del Maig del 68 a París. A banda, la setmana vinent, el 26 de maig, també a les 7 de la tarda (19h), hi haurà una gala de dansa a càrrec de joves talents que avui “són més que una promesa” i alguns fins i tot formen part de companyies internacionals, segons ha explicat Puig.

Després, el festival s’aturarà per Patum. “Qui no vagi a Berga per Patum no és berguedà, i nosaltres també hi anirem”, ha dit, fent broma, Toni Puig. Ara bé, el cap de setmana després el festival Convivium tornarà al monestir i s’hi instal·larà fins l’1 de setembre, quan l’espectacle ‘El traspàs’, de Punt i Seguit Teatre, tancarà el festival. Pel que fa a les propostes (que podeu consultar al Sortim, l’agenda de l’Aquí Berguedà), Puig ha destacat que s’ha intentat canviar d’artistes o, com a mínim, espectacles: “Alguns pocs creatius repeteixen per l’èxit que van tenir entre el públic l’any passat. Però, si tornen, és perquè ens mostren espectacles diferents als que van fer l’any passat”.

L’any de les efemèrides

Aquest 2018 el monestir commemora 5 dates clau. Fa 1120 anys que es va fer la primera donació documentada de l’Abat Sinaldus. En fa 1070 de la segona donació arxivada. 590, que un terratrèmol va malmetre greument l’equipament. 20, que la Diputació va acabar la restauració. I 10, que la mateixa Diputació va reinventar l’espai per convertir-lo en el que coneixem avui. Segons Toni Puig, aquesta sèrie de coincidències estaran molt presents en el Convivium d’enguany, que es presenta com un festival amb la memòria com a protagonista.

X