Castellar del Riu inaugura la depuradora després d’invertir-hi 250.000 euros

Castellar del Riu ha inaugurat aquest dimecres a la tarda la depuradora municipal, un reclam que feia anys que perseguien. Fins ara totes les aigües brutes de les cases del poble anaven a parar a les foses d’aigua particulars o bé al riu. A partir d’ara, la xarxa de clavegueram municipal portarà les aigües a la depuradora, ubicada al sud del terme municipal, pràcticament a la frontera amb Berga. D’allà, l’aigua sortirà depurada, de manera que el poble quedarà definitivament sanejat. En total, s’han destinat 250.000 euros a la nova estació, que donarà servei a la seixantena de cases repartides per tot el poble i depurarà les aigües dels 170 veïns.

El sanejament de les aigües que surten del terme municipal ha estat un dels grans maldecaps del govern de Castellar del Riu en les darreres legislatures. En la passada, el consistori va temptejar la proposta d’enllaçar la xarxa de clavegueram municipal amb la depuradora de Berga i, així, fer que l’estació de la capital també recollís les aigües brutes de Castellar del Riu. Políticament, hi va haver entesa entre els dos ajuntaments; però tècnicament, no. I la idea es va haver de descartar.

El pla B ha nascut aquest mandat: construir una depuradora municipal. El principal problema era el cost. Castellar del Riu compta amb uns 250.000 euros de pressupost anual per afrontar totes les despeses municipals i la construcció de l’estació d’aigües ja s’enfila a aquesta xifra. La solució ha estat un préstec i una ajut de la Diputació de Barcelona. Amb tot això, les obres -a càrrec de l’empresa OMS-SACEDE, que també està fent les depuradores d’Avià i Borredà- van començar la tardor passada i s’han allargat uns 10 mesos.

L’ubicació escollida és a la part esquerra de la carretera vella cap a Espinalbet, mig quilòmetre abans de trobar les primeres residències. S’hi ha fet una esplanada d’uns 1.200 metres quadrats que rep les aigües brutes de totes les llars del poble. “El fet que estigui situat al sud del terme municipal facilita l’enllaç amb totes les cases”, constata l’alcalde, Adrià Solé, en la presentació. L’esplanada s’ha fet entre zones boscoses amb desnivells importants. “Trobar el lloc idoni no ha estat fàcil. Necessitàvem que fos pla i pràcticament és l’únic espai que podíem adaptar perquè així fos”, ha dit el batlle.

A banda, l’enginyer municipal, Joan Ramon Busquets, ha explicat que els veïns no hauran de patir per les olors de la depuradora. En primer lloc, perquè l’estació està prou allunyada de les llars (la primera és a uns 400 metres i té frondoses zones de bosc entremig). I en segon lloc, perquè s’ha dissenyat una depuradora on les aigües brutes estan totalment canalitzades i no són a l’aire lliure en cap tram de la depuració.

depuradora-castellar-del-riu-1