Tot el que has de saber sobre el porta a porta, la recollida de residus que t’obligarà a reciclar

Una galleda per treure la matèria orgànica al carrer, una galleda reixada per tenir la matèria orgànica a la cuina, bosses grogues per als envasos i i bosses grises per al rebuig. Aquest és el material que rebran els residents de Berga a partir de l’octubre per tal de posar en marxa la recollida de residus porta a porta. Els altres onze municipis que també implantaran el sistema en rebran una més: la multiproducte, que servirà per treure els envasos i el rebuig al carrer quan toqui. Són Avià, Gironella, Puig-reig, Casserres, Olvan, Sant Julià de Cerdanyola, Bagà, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Cercs i Vilada.

A Berga, els camions de recollida passaran a buscar l’orgànica tres cops per setmana; els envasos, dos; i el rebuig, un. A la resta de municipis, el rebuig es recollirà cada quinze dies. També es recollirà el paper i el cartró un cop per setmana a les portes dels domicilis. En aquest cas, tant el paper com el cartró hauran d’anar lligats, tal com ja fan molts restauradors i botiguers. Els contenidors de vidre seguiran al carrer com fins ara.

En marxa la campanya informativa

El nou model de recollida encara els últims mesos de preparació i conscienciació, abans d’entrar en funcionament. La previsió del Consell Comarcal i l’empresa SPORA –encarregada del desplegament- és que el sistema entri en funcionament a l’octubre i, per això, aquest juliol ja ha començat la campanya informativa per tota la comarca.

Aquesta setmana les llars dels 12 municipis han rebut un butlletí on s’explica la crítica situació de la comarca en matèria de reciclatge i els avantatges que comportarà el nou sistema de recollida. D’aquí unes setmanes, se’n bustiarà un altre que donarà tots els detalls del desplegament del porta a porta en cada municipi. Segons el conseller comarcal de Residus, Francesc Xavier Francàs, el repte és passar del 30% de reciclatge actual al 70%. “Hem de deixar de ser una de les pitjors comarques recicladores per ser una de les millors o la millor. Ens hi va el futur dels nostres fills”, recalca el conseller.

Mentrestant, ja han començat les sessions informatives als pobles. Aquest dimarts, per exemple, Gironella va desbordar la biblioteca. Aquest dimecres ha estat el torn de Berga en una de les sessions més multitudinàries que preveu el Consell Comarcal. Ha estat en un Pavelló de Suècia ple a vessar, amb més de 200 persones i amb la participació del director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, el conseller Francàs i el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Berga, Eloi Escútia.

Sant Julià de Cerdanyola i Vilada tenen prevista una xerrada informativa. A la resta, n’hi ha com a mínim dues. A Puig-reig, per exemple, se’n preveuen fins a cinc, ja que se n’oferirà una a Cal Marçal i una altra a l’Ametlla de Merola amb l’objectiu d’arribar a les colònies. També hi ha previstes reunions amb habitatges disseminats i amb blocs de més de 10 pisos.

X