Venturós recorre la sentència pel cas de l’estelada mentre decideix com afrontarà la inhabilitació

Montse Venturós ha presentat un recurs contra la sentència que l’inhabilita pel cas de l’estelada. Tal com ha avançat Regió7 i ha confirmat l’Aquí Berguedà, l’alcaldessa de Berga dona per perdut el recurs però el considera una estratègia per “fer temps” mentre decideix com afronta la inhabilitació.

Probablement, la decisió de l’Audiència s’allargarà uns mesos i Venturós corre el risc de ser inhabilitada durant la campanya electoral. Si això passa, no es podrà presentar a les municipals. Per evitar-ho, la defensa de l’alcaldessa retirarà el recurs al setembre per tal que la inhabilitació es faci efectiva i els sis mesos comencin a comptabilitzar. “No volem que sigui un tribunal qui decideixi si em presento”, ha assegurat.

El recurs que ha presentat reivindica “l’autonomia local i la sobirania del ple de Berga” i reitera que no retirar l’estelada és la resposta a un acord plenari del mandat anterior. Malgrat tot, l’alcaldessa de Berga no té cap esperança de prosperar per aquesta via: “Tot el que tingui a veure amb la justícia espanyola ho dono per perdut”.

La voluntat de Venturós de cara a la inhabilitació és la mateixa que fa unes setmanes: no vol acatar-la. Ara bé, considera que necessita més temps per acabar de decidir un sistema que involucri el mínim de persones en la qüestió. “Hem d’estudiar bé la situació perquè és inèdita: és la primera vegada que podem deslegitimar una inhabilitació i la resposta s’ha de consensuar entre tots”, ha recordat. A banda, la seva defensa té pendent una reunió amb el Govern de la Generalitat perquè són conscients que “la situació es pot repetir en altres casos” i cal “una resposta de país”.

El mecanisme que giri la truita

L’alcaldessa de Berga creu que no s’ha de defensar de l’Estat, sinó que ha de “confrontar políticament les idees” per “invalidar la via judicial i avançar cap a la República”. Ho va dir a mitjans de juny, quan es va fer pública la sentència, i segueix pensant-ho.

Aleshores Venturós estava pendent de rebre la comunicació formal de la sentència, però va deixar entreveure que estava disposada a no recórrer per no allargar el procés. En les últimes setmanes, ha trobat complicacions en el disseny del sistema que li permetrà desobeir. Per això, ara que ha arribat la comunicació formal, l’alcaldessa ha presentat el recurs que li dona unes setmanes més de marge.

X