Berga, Política

Francesc Ribera: “La situació econòmica de l’Ajuntament de Berga serà crítica fins al 2022, com a mínim”

Francesc Ribera: “La situació econòmica de l’Ajuntament de Berga serà crítica fins al 2022, com a mínim”

L’Ajuntament de Berga haurà de prorrogar el pressupost de l’any 2017. El govern de la CUP no ha arribat a un acord ni amb el PDeCAT ni amb ERC per tirar endavant el pressupost d’aquest any i, si no hi ha canvis d’última hora, aquest dijous es veurà obligat a mantenir el pressupost del 2017 fins a finals del present 2018.

El regidor de Planificació Pressupostària, Francesc Ribera, ha presentat la proposta de pressupost de l’equip de govern i ha confirmat el que va avançar l’Aquí Berguedà: la setmana passada es va reunir amb Esquerra Republicana (ERC) i els va proposar de treballar en el pressupost del 2019, donant per perdut el de l’any actual. Dies abans i per sorpresa del regidor Ribera, els republicans havien anunciat que votarien en contra de la proposta de la CUP.

Les negociacions amb el PDeCAT tampoc van arribar a bon port. Segons Ribera, les propostes del PDeCAT “sortien de les possibilitats de l’Ajuntament” i la reunió “no va anar més enllà”. En aquesta línia, el regidor del govern creu que “hi ha part de l’oposició que encara no és conscient de la gravetat de la situació econòmica de l’Ajuntament”.

Una proposta sense grans inversions

La CUP planteja un pressupost sense grans projectes, víctima del deute que arrossega el consistori des de fa temps. Francesc Ribera ha explicat en roda de premsa que l’equip de govern només té marge per decidir sobre un 3,73% (uns 700.000 euros) dels diners que mou l’Ajuntament, ja que el 96,3% restant (uns 19 milions d’euros) són diners “compromesos”, destinats a partides que no depenen del govern (despeses de personal, pagament de crèdits i préstecs, etc).

Estic amb tu

En aquest 96,3% també s’hi inclouen 2,5 milions (13,18%), que el govern entén que són “necessaris per no aturar la ciutat”. “Podríem deixar de fer fires, deixar de comprar fuets per Patum, deixar d’apostar per les iniciatives que funcionen, però la situació seguiria sent crítica, ja que tindríem una ciutat aturada i un Ajuntament amb un 83% del pressupost compromès”, ha explicat el regidor.

En aquesta línia, Ribera ha assegurat que “la situació econòmica de l’Ajuntament seguirà sent crítica, com a mínim, fins l’any 2022”, que és quan s’acabaran de pagar els crèdits que s’arrosseguen des de fa anys. “Cada any hem de pagar més de 2 milions i mig en retorn de préstecs, entre interessos i amortitzacions”, ha lamentat.

En aquest escenari, la proposta de la CUP planteja 5,6 milions d’euros en inversions, tal com també va avançar l’Aquí Berguedà. Ara bé, més de la meitat d’aquesta partida (3,1 milions) anirien a parar a l’acabament de les urbanitzacions del Torrent de Santa Eulàlia i els Pedregals. També s’inclou en aquest apartat la urbanització del Pla de l’Alemany per portar els serveis i millorar l’accés al nou institut Serra de Noet o l’actuació al clavegueram a celobert de la Rasa dels Molins. Sigui com sigui, no s’aprovarà i el govern haurà de sotmetre a aprovació plenària totes aquestes actuacions, una per una, per poder-les tirar endavant.

El pressupost de l’hospital propicia un retard històric

El ple extraordinari de pressupostos serà aquest dijous, just després de la sessió ordinària del mes de setembre. En condicions normals, un ajuntament acostuma a aprovar el seu pressupost a principis d’any. “Els altres ajuntaments no han d’estar pendents del pressupost d’un hospital”, ha justificat.

A principis d’any, la CUP va fer arribar a la resta de partits la proposta de pressupost que dijous se sotmet a votació plenària. El cas és que l’aprovació definitiva s’ha endarrerit fins aquest setembre per culpa del retard en l’aprovació del pressupost autònom de l’hospital, que no s’ha produït fins aquest agost. “No hem pogut fer aquest ple extraordinari abans per motius que no són del nostre abast”, ha recalcat Ribera.

Sigui com sigui, en vista de l’escenari, el govern ja treballa en la planificació econòmica del 2019. Ribera va proposar a ERC una col·laboració “més estreta” per preparar i consensuar el pressupost de l’any vinent: “Fins ara els fèiem una proposta treballada prèviament pel govern, però de cara al 2019 els he ofert treballar-ho conjuntament des d’un primer moment”. L’objectiu, ha dit el regidor, és poder tenir una proposta definitiva i amb garanties de tirar endavant el mes de desembre.

Ajuntament de Berga CUP CUP Berga Francesc Ribera pressupost municipal

Comentaris