L’equip de govern de Berga dona per perdut el pressupost del 2018 i compta que haurà de prorrogar el de l’any passat

L’Ajuntament de Berga dona per perduda la batalla del pressupost i ja ha decidit prorrogar el del 2017. És la primera vegada que l’equip de govern de la CUP ha de prorrogar els comptes per falta de suports polítics.

L’Ajuntament preveia aprovar el pressupost dijous que ve en un ple extraordinari que encara no ha convocat. Però ERC va anunciar dimarts que, si no hi havia moviments d’última hora, hi votaria en contra.

Reunió per parlar de l’any que ve

Ahir al vespre, els regidors d’ERC es van tornar a reunir amb el regidor de Planificació Pressupostària. Però, en comptes de buscar un acord in extremis per al pressupost del 2018, Francesc Ribera els va proposar de començar a parlar ja dels comptes del 2019, donant per fet que els d’aquest any no s’aproven.

El PDeCAT no ha rebut cap trucada

L’equip de govern de la CUP tampoc no ha buscat els vots del PDeCAT, l’únic grup amb qui hauria pogut pactar els pressupostos després del no d’ERC. Fonts del PDeCAT han explicat a l’Aquí Berguedà que no han rebut cap trucada del regidor aquesta setmana, i que no s’han reunit amb l’Ajuntament per parlar dels pressupostos des del mes de gener.

“A l’abril, vam registrar la nostra proposta de pressupost, amb més partides, per exemple, per al manteniment dels carrers i de les escoles, però mai no ens la van respondre, de manera que entenem que no volen pactar el pressupost amb nosaltres”, diuen des del PDeCAT.

El pressupost frustrat incloïa un milió més d’inversions

La proposta que la CUP va fer arribar a ERC i al PDeCAT al gener, a què ha tingut accés l’Aquí Berguedà, és un pressupost de gairebé 21 milions d’euros, mig milió més que l’any anterior, amb un increment important al capítol d’inversions, que hauria passat dels 5,1 milions del 2017 als més de 6 del 2018. Entre aquestes inversions, hi ha la urbanització del Torrent de Santa Eulàlia -la zona entre l’hospital i el Vall- (1,6 M) i l’ampliació dels Pedregals (1,6 M). Hi ha un milió d’euros, procedent de la Diputació de Barcelona, per millorar el polígon de La Valldan. I es contemplen 200.000 euros per al convent de Sant Francesc, 160.000 per al clavegueram de la Gran Via i 200.000 per al de la Rasa dels Molins, i 88.000 per a les obres de la coberta i la façana de l’Ajuntament.

Consultat per l’Aquí Berguedà, l’Ajuntament diu que el regidor Ribera no farà “cap comentari” sobre la negociació dels pressupostos, i espera donar les explicacions pertinents en una roda de premsa que convocarà la setmana que ve, abans del ple extraordinari.

Les conseqüències de tenir un pressupost prorrogat

Si no s’aprova el pressupost per al 2018, l’Ajuntament de Berga haurà de prorrogar el del 2017, i aprovar al ple tots els canvis, un per un. Per exemple, per ampliar una partida, cal que el ple de l’Ajuntament aprovi una modificació de crèdit. Això farà més feixuga tota la gestió econòmica i donarà menys marge a l’equip de govern per prendre decisions. Per això, la prioritat ara és començar a treballar els comptes de l’any que ve, amb les dificultats que comporta l’horitzó electoral i la competència entre partits.

X