La depuradora d’Avià arribarà un any més tard del previst

Nou endarreriment en la fi de les obres de la depuradora d’Avià. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha comunicat a l’Ajuntament que les expropiacions d’alguns col·lectors, que comuniquen les llars avianeses amb la depuradora d’aigües, s’allargaran fins la primavera del 2019. A hores d’ara, l’estació està enllestida però “problemes legals” ajornaran la inauguració uns mesos més.

El regidor de Medi Ambient d’Avià, Josep Subirana, ha explicat a l’Aquí Berguedà que té el compromís de l’ACA que les obres s’acabaran: “S’ha fet tota la inversió i no hi ha cap intenció de deixar-la aturada. Però és el rosari de l’Aurora“. Inicialment l’ACA preveia acabar les obres a principis del 2018, però va decidir modificar diversos trams de col·lectors per assegurar que les aigües brutes de les cases de tot el municipi arribessin a l’estació. Tot plegat va provocar una demora d’uns quatre mesos i el final de les obres es va endarrerir fins al mes d’abril.

Però a finals de primavera, problemes burocràtics van obligar a l’ACA a posposar un cop més la fi de les obres, en aquest cas fins aquest octubre. Ara, immersos ja a l’octubre, l’ACA segueix tenint problemes amb l’expropiació d’alguns col·lectors i tampoc podrà inaugurar la depuradora. “Diuen que van per bon camí, però encara no està fet i tocarà esperar i tenir paciència“, ha exposat Subirana.

La festa de la depuradora: meitat celebració, meitat reivindicació

Aquest dissabte Avià celebra la Festa de la Depuradora, una iniciativa de l’associació Aigües Netes d’Avià amb la col·laboració de l’Ajuntament. Serà un acte a l’Ajuntament on intervindran representants de l’ACA, de l’empresa que gestionarà l’estació durant els 15 primers anys de servei i del mateix consistori. L’objectiu és explicar en profunditat l’estat del projecte i posar dates definitives de la inauguració.

L’acte es fa ara per dues raons: perquè la fi de les obres ja és imminent i perquè a l’octubre hauria d’haver entrat en funcionament però finalment no ho farà. “D’una banda celebrem que gairebé ja tenim depuradora, però també volem reivindicar que ja l’hauríem de tenir i hem de seguir esperant”, ha dit Subirana. L’endemà al matí, diumenge, hi haurà jornada de portes obertes a la depuradora per tal que els avianesos i avianeses puguin visitar l’estació.

La posada en marxa de la depuradora d’Avià suposarà el final d’una lluita de més d’una dècada per acabar amb la contaminació de la riera de Coforb. A més, el municipi avianès deixarà de ser l’únic poble de Catalunya amb més de 2.000 habitants que no té depuradora.