La depuradora d’Avià haurà d’esperar com a mínim fins al 2017

El malson continua: Avià haurà de passar sense depuradora com a mínim tot aquest any i tot el que ve. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha confirmat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà que arxiva el projecte que es va començar a construir el 2010, i que té la intenció de fer-ne un de nou. Això, obviament, demana més temps. “La previsió és poder licitar els treballs corresponents a la redacció del projecte i a l’execució de les obres al llarg del 2017”, diu l’ACA.

Mentrestant, Avià continua sent l’únic poble català de més de 2.000 habitants que no té depuradora. Les aigües residuals van directament de les clavegueres a les rieres, sobretot a la de Coforb, que travessa el poble de nord a sud. El problema mediambiental és gravíssim, especialment quan la riera baixa seca: pudors, insalubritat i contaminació.

“D’Avià en amunt, la riera és plena de tolls d’aigua neta i, de tant en tant, s’hi pot trobar algun tritó i tot. Però, quan creua el revolt de la Farinera i entra al nucli d’Avià, comença a rebre aigües brutes, i es converteix en una claveguera a cel obert”, admet el regidor de Medi Ambient, Josep Subirana (ERC). Recorda com “els nens d’abans aprenien a nedar a la riera” i ara no s’hi poden ni acostar perquè baixa bruta i contaminada.

Subirana veu amb desesperació les notícies que arriben de la Generalitat, i desconfia de la paraula de l’ACA. “Ens fan passar amb raons”, diu, i no es creu que la depuradora, si s’ha de fer un projecte nou, es comenci a construir l’any que ve. “Això s’allargarà molt més”, vaticina.

L’alcaldessa, Patrocini Canal (SOM Avià), va ser a l’última reunió amb els responsables de l’ACA on va rebre el gerro d’aigua freda. Ella va prometre en el seu moment “vetllar perquè l’ACA mantingués la promesa de reiniciar les obres el 2015”. Però les notícies que arriben de Barcelona són pitjors que tots els pronòstics.

El primer projecte per construir a Avià una depuradora es va redactar el 2002, es va aprovar sis anys després, i les obres van començar el 2010. Els operaris van fer bona part dels col·lectors —les canalitzacions subterrànies que duen l’aigua fins a la depuradora— però la depuradora, que ha d’anar a Graugés, no es va iniciar mai. 

Abans de posar-hi la primera pedra, una de les dues empreses que tenia la concessió de les obres, la igualadina Emcofa, va fer fallida. L’altra, OMS Sacede, de Barcelona, ha volgut sempre continuar els treballs en solitari, però l’ACA no li permetrà i sembla que acabarà rescindint-li el contracte. Si això passés, podria començar una batalla judicial de durada imprevisible.

Obres a mitges

La paràlisi afecta la depuradora d’Avià i 24 més de tot Catalunya, entre les quals la de Borredà i la de Sant Julià de Cerdanyola. Però el problema d’Avià és més greu perquè aquí les obres ja havien començat i s’han quedat a mitges.

Es calcula que la inversió feta en els col·lectors supera els 800.000 euros. L’ACA creu que la feina feta no es perdrà, però no ho assegura del tot: “L’objectiu és aprofitar allò que ja s’ha fet, per bé que calgui ajustar-ho al nou projecte, si s’escau”.

En el rerefons de tants retards i promeses incomplertes, hi ha la pèssima situació financera de l’ACA. En els últims anys, tots els diners que hi entraven es dedicaven a pagar un deute de 1.000 milions d’euros, i no quedava ni un cèntim per a inversions. L’ACA assegura que a poc a poc les coses van millorant, i que d’ara endavant ja podrà invertir en nous projectes, com la depuradora d’Avià.

Recollida de signatures

Però a Avià la paciència s’està acabant. Una entitat ecologista, Avià Aigües Netes, ha penjat pancartes a l’Ajuntament, i ha començat una recollida de signatures. “La situació és desesperada”, diu el president, Ferran Coma, i anuncia que l’associació “es planteja ampliar el radi al Síndic de Greuges i als responsables del compliment de les directives europees”.

 

FOTO: L’aigua de la riera de Coforb rep al pas pel municip d’Avià les aigües residuals de bona part del poble, i així transcorre fins al Llobregat / AUTOR: Xavi Rosiñol

 

X