Berga exalça la figura de Lluís Companys en un sentit homenatge a la plaça dels Països Catalans

Una cinquantena de persones s’han aplegat aquest dilluns a la tarda a la plaça dels Països Catalans per rendir homenatge al President Lluís Companys, coincidint amb 78è aniversari del seu assassinat. L’acte, organitzat com cada any per Esquerra Republicana de Catalunya de Berga (Esquerra Berga), ha començat a les 7 de la tarda i ha comptat amb la presència dels tres principals grups amb representació a l’Ajuntament.

A banda dels membres d’Esquerra- encapçalats pel president local, Aleix Camprubí, i l’alcaldable i nou portaveu del grup municipal, Ramon Camps-, la commemoració ha comptat amb els regidors del PDeCAT Ramon Minoves, Maria Antònia Ortega i Pau Bessa i amb el tinent d’alcalde Francesc Ribera ‘Titot’ (CUP).

En el seu discurs, Ribera ha parlat de l’herència franquista i ha recordat que “l’Estat espanyol encara no ha demanat perdó ni ho farà, excepte si ho necessita per poder aprovar uns pressupostos”. Maria Antònia Ortega, que ha llegit el discurs del PDeCAT, ha fet un repàs dels fets històrics vinculats a la vida de Companys per exalçar-ne la figura. I, finalment, Ramon Camps ha fet una mirada cap al futur i ha assegurat que “estem més a prop que mai” i que “l’esforç de tantes persones ha de servir per alguna cosa”.

L’acte ha tingut lloc just davant del monument de Lluís Companys que hi ha a la plaça dels Països Catalans i que va ser encarregat per ERC Berguedà l’any 2002. Per cloure la commemoració, s’ha fet una ofrena floral.

Lluís Companys i Jover (1882-1940) fou President de la Generalitat de Catalunya que va morir afusellat per les autoritats franquistes. Companys és l’únic president democràticament escollit que ha estat assassinat en la història d’Europa​.

DSC08328

X