Berga, Política

Roser Valverde serà nova regidora de la CUP a l’Ajuntament de Berga

Roser Valverde serà nova regidora de la CUP a l’Ajuntament de Berga
Valverde -a l'esquerra- al costat de Montse Venturós, el dia que es va presentar públicament la Plataforma pels drets polítics i democràtics de Berga. MARC CANTURRI

Roser Valverde serà nova regidora de de la CUP a l’Ajuntament de Berga aquesta setmana. La berguedana havia de prendre possessió del càrrec aquest dijous -en el ple extraordinari que ha de servir per triar nou alcalde o alcaldessa, després de la inhabilitació de Montse Venturós- però finalment no ho podrà fer perquè la CUP està pendent de rebre les credencialsACTUALITZAT A LES 18.50h

Pel que fa a l’elecció del nou alcalde o alcaldessa, el Reglament Orgànic Municipal (ROM) dicta que poden presentar-se com a candidats tots els regidors que encapçalin les seves corresponents llistes. Malgrat tot, ni la CUP, el PDeCACT-CDC i ERC presentaran cap candidat, ja que consideren que Venturós segueix sent l’alcaldessa legítima.

La regidora del PSC, Rosalia Monroy, ha empès el PDeCAT ha presentar el seu candidat: “Tenen sis regidors i és el seu moment, si la CUP no vol presentar ningú”. Monroy -que creu que és una oportunitat per “renovar els aires del govern”- també podria presentar-se, però ja sap que no obtindrà el suport que li cal per governar i no ho farà. Tampoc ho farà el regidor d’ICV, Joan Torres, que creu que és “lògic” que governi la llista més votada.

Per tant, no hi haurà candidats. En aquest escenari, la LOREG contempla que l’alcalde sigui la persona que encapçali la llista més votada a les eleccions del 2015. Era Montse Venturós, però ha quedat inhabilitada. La número 2 era Anna Alsina, que va renunciar al càrrec durant la primera meitat del mandat. Per tant, la primera persona a qui se li oferirà la vara és a Francesc Ribera ‘Titot’, el número 3.

Ribera no acceptarà el càrrec ni tampoc ho faran la resta de regidors de la CUP. En aquest escenari, la normativa de règim local marca que un regidor pot assumir les funcions de l’alcalde fins que acabi el mandat. Per tant, tot apunta que l’alcalde en funcions serà Oriol Camps, que ha assumit aquest rol sempre que Montse Venturós no ha pogut ser als plens municipals i ja va dirigir la primera sessió plenària després de la inhabilitació.

Una jove historiadora, a l’Ajuntament

Roser Valverde Lojo serà la persona que ocuparà la vacant que Venturós deixa als plens municipals i, per tant, la CUP tornarà a tenir sis vots. Valverde, historiadora, fa de portaveu de la Plataforma pels drets polítics i democràtics de Berga i va ser la número 10 de la CUP a les municipals del 2015. També va ocupar el lloc 72 a la llista de la CUP per a les eleccions del 21-D al Parlament de Catalunya. Juntament amb Montse Venturós, eren les representants del Berguedà a la proposta cupaire per governar el país.

A nivell municipal, el primer candidat a entrar a l’Ajuntament, després de la inhabilitació de Venturós, era el número 9, Hug Tuyet, però hi ha renunciat, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà. Tant Tuyet com Valverde van queda força lluny dels llocs que donaven accés al govern de la ciutat, però les renúncies de Sílvia Armengou i Anna Alsina i la inhabilitació de Montse Venturós els han donat la possibilitat de fer-ho. Finalment Tuyet en seguirà al marge i serà Valverde qui prengui possessió (més endavant), malgrat que a l’ordre del dia del ple extraordinari de dijous posa, per error, que qui prendrà possessió és Tuyet.

La CUP encara està perfilant quin serà el rol de Valverde al consistori, ja que Venturós seguirà fent-se càrrec de regidories, malgrat que no signarà cap acord per evitar comprometre la ciutat.

ERC: ni Altarriba ni Camps seran al ple

El ple també farà efectiva la renúncia d’Ermínia Altarriba com a regidora d’ERC (en la darrera sessió ordinària la portaveu republicana ja es va acomiadar de la resta de regidors). Altarriba ja no serà al ple perquè la llei li ho impedeix.

Tampoc hi serà el seu relleu, Ramon Camps, ja que, abans de fer el traspàs de poders, el plenari ha de validar la dimissió d’Altarriba i aquesta ha de ser comunicada a l’Estat. Això es pot allargar unes setmanes i tampoc és segur que Camps pugui ser al ple ordinari de novembre. El que sí que està clar és que, en aquesta sessió extraordinària, Esquerra tindrà dos representants en comptes dels tres que els van donar les urnes.

Ajuntament de Berga CUP Berga Francesc Ribera Hug Tuyet Montse Venturós Oriol Camps Roser Valverde

Estic amb tu

Comentaris