Laura Borràs: “El llegat de mossèn Ballarín és un regal per a Berga que hem de saber aprofitar com a país”

Aquest dissabte és “un dia de celebració pel país”. Ho ha dit la consellera de Cultura, Laura Borràs, just abans de l’inici de l’acte de recepció del fons documental de Josep Maria Ballarín al Pavelló de Suècia de Berga. El llegat del mossèn ja és a mans de l’arxiu berguedà i la consellera ha assegurat que, un cop catalogat, ha de ser “un tresor a l’abast de tot el país”.

Borràs ha destacat “la generositat” de mossèn Ballarín, que en el seu moment va decidir donar el llegat a Berga, un lloc on l’unia un vincle especial, “malgrat que, per la importància del personatge, la seva obra podria formar part de l’Arxiu Nacional”. Per aquest motiu, la consellera ha explicat que el departament de Cultura posarà “totes les facilitats perquè el llegat arribi a tot el país” per tal que el màxim d’investigadors puguin indagar en l’obra de Ballarín. “Hem d’estar a l’alçada. És un regal per a Berga que hem de saber aprofitar com a país”, ha conclòs.

L’acte de recepció ha estat conduït per l’arxiver de Berga, Xavier Pedrals, i –a banda de la consellera- ha comptat amb la participació de l’alcaldessa inhabilitada, Montse Venturós, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara.

Entre el públic hi havia tota mena d’autoritats de la comarca, així com també representants de diverses entitats i col·lectius culturals. De fet, abans de la reunió, la consellera Borràs s’ha reunit amb una desena d’entitats culturals de la ciutat per escoltar les seves necessitats i debatre sobre els problemes que tenen.

La vida de mossèn Ballarín

Josep M. Ballarín va néixer a Barcelona l’any 1920, va estudiar als Escolapis i va participar a la Guerra Civil formant part de la “lleva del biberó’. Un cop finalitzat el conflicte bèl·lic va ser internat en un camp de concentració a Zamora, on va emmalaltir de tuberculosi. L’any 1940 es va instal·lar a Matadepera, on va viure durant sis anys amb la seva mare.

L’any 1946 va entrar a formar part de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. Posteriorment, va recaure de la malaltia i va ser enviat a l’Hospital de Solsona per guarir-se durant els mesos d’estiu. Entre el 1947 i el 1950 va estudiar Teologia al Seminari de Solsona i, el 4 de març del 1951, va ser ordenat capellà i després en va ser el prefecte. L’any 1958 va ser nomenat capellà custodi de Queralt, on va passar trenta-cinc anys i posteriorment, es va traslladar a Gósol per exercir com a vicari. Ballarín va morir a Berga el 18 de març de 2016.