Berga, Festes

Mònica Garcia: “Cal canviar l’estructura de tota la cavalcada de Reis”

Mònica Garcia: “Cal canviar l’estructura de tota la cavalcada de Reis”

La carrossa del rei Baltasar seguirà farcida de betum enguany a Berga. L’Ajuntament de Berga i les entitats que col·laboren en l’organització de la cavalcada coincideixen que la campanya ha arribat a poques setmanes de la rua i amb poc marge de maniobra respecte el que s’estava treballant des de l’octubre. El rei Baltasar i els seus patges seran, un any més, persones blanques amb la cara pintada de negre.

La notícia ha sacsejat les xarxes socials i ha obert el debat sobre el futur de la cavalcada. La regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga és Mònica Garcia. 

 

Hi ha qui apunta directament al govern i assegura que hi podríeu haver fet alguna cosa més.

Estic amb tu

Nosaltres políticament tenim un posicionament que és clarament antiracista i durant tot el mandat hem impulsat accions en aquesta línia. No en l’àmbit concret de la cavalcada, però sí en altres àrees.

Quines?

Hem treballat amb el poble sahrauí, en tota l’acollida de refugiats i la integració a la ciutat… Hi ha hagut diferents moviments per part d’aquest govern.

I als reis?

Donem ple suport a la campanya de Casa Nostra Casa Vostra. És una iniciativa que fa molta pressió i així ha de ser, perquè temes de discriminació s’ha d’anar així. Però no serviria de res substituir el rei negre i deixar la resta de la carrossa igual. Cal un canvi en l’estructura de la cavalcada i en això ens hem compromès a treballar tots plegats des de ja.

Canviar l’estructura vol dir deixar de cedir l’organització de cada carrossa a les entitats?

No, per res! Fa uns anys ja es va canviar l’organització de la cavalcada i penso que això va ajudar a construir una festa més oberta a tothom. Fins llavors fer de rei era un títol gairebé unipersonal i, amb l’arribada de les entitats, tot es va obrir molt més. Canviar l’estructura vol dir fer replantejaments concrets per no ridiculitzar les persones racialitzades.

Com ara?

No ho sé, hem d’estudiar totes les possibilitats. Des de veure si és viable que cada rei segueixi anant amb la seva comitiva fins a plantejar-nos que tots tres reis vagin en una mateixa carrossa o fer vestits que tapin la cara dels patges per acabar amb la imatge del betum… Hi ha mil opcions la mar de funcionals per tal que la cavalcada no ridiculitzi ningú i sigui coherent i respectuosa amb tothom.

Aquest desembre s’han reunit totes les parts: els impulsors de la campanya #BaltasarDeVeritat, les entitats de cada carrossa i el govern.

A nosaltres la proposta ens va arribar per ‘mail’ i a través de Twitter. Volíem que ens expliquessin la campanya formalment, que hi hagués un intercanvi i que contrastéssim realitat amb possibilitats reals. En aquesta reunió hi van participar representants d’Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) i ens van exposar  que el que pretenien era augmentar la participació de les persones racialitzades en les entitats i la vida social de la ciutat.

I la resposta de les entitats que organitzen la cavalcada quina va ser?

Vam acordar treballar conjuntament perquè aquesta situació canviï progressivament. I això passar per aquest canvi de l’estructura de tota la cavalcada, que no es pot fer ni en quinze dies ni en un mes.

I en un any?

En això treballarem, però no només en la cavalcada. És una campanya que ens ha de fer reflexionar a tots, com a societat. No podem titllar les entitats que organitzen la campanya de racistes. Cal que ens emmirallem tots i analitzem quina participació tenen les persones negres dins la nostra comunitat, no només per Reis.

Què els dius als que titllen les entitats de racistes?

Que, per aquesta regla de tres, jo podria anar pel carrer amb un cartell penjat que posés ets racista i masclista. I segur que l’encertaria. Vivim en una societat imperialista, classista i racista. No se’ns acudeix ara, ja ho sabíem. Però el primer pas és reconèixer-ho i treballar per canviar-ho.

Ajuntament de Berga Cavalcada de Reis Entrevista Mònica Garcia

Comentaris