El govern de Berga veu “complicat” eliminar el betum i tenir “un Baltasar de veritat” a la cavalcada d’aquest gener

El govern de l’Ajuntament de Berga veu “complicat” fer la cavalcada de Reis del proper gener sense personatges embetumats. La regidora de Cultura i Festes, Mònica Garcia, ha explicat que a aquestes alçades “tenim molt poc temps per fer els canvis” però coincideix que cal replantejar la cavalcada, però de manera integral: “No serveix de res canviar un rei si deixem tota la resta igual”.

El passat 4 de desembre Casa Nostra, Casa Vostra (CNCV) va llançar una campanya a nivell nacional on exigia a tots els ajuntaments i comissions de festa de Catalunya que organitzessin cavalcades inclusives. Al Berguedà, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) va enviar una carta a tots els ajuntaments i comissions festives per demanar-los cavalcades sense betum ni cares pintades.

L’Aquí Berguedà ha contactat amb diversos ajuntaments de la comarca i ha comprovat que, en general, la campanya ha quallat. A Guardiola de Berguedà, per exemple, Josep Lara, alcalde i també president del Consell Comarcal, ha explicat que a hores d’ara encara no s’han iniciat els preparatius de la cavalcada però li sembla una bona idea: “Tenen tota la raó, ho tenim en compte i ja estem buscant persones negres que vulguin interpretar el personatge del rei Baltasar”. Avià també tindrà un Baltasar “de veritat” i se sumarà a altres cavalcades que ja han tingut reis negres sense betum com Gironella o Viladomiu Nou.

A Berga, però, sembla que serà més difícil. L’Ajuntament organitza la cavalcada, però compta amb el suport de tres entitats que coordinen les carrosses dels tres reis: La Bauma dels Encantats s’encarrega del rei blanc; la Penya Boletaire, del ros; i el grup d’esplai Colònies a Borredà, del negre. Des de Colònies a Borredà, Queralt Cortina ha estat molt clara: “Si algú troba el rei negre i les 40 persones que calen per fer la comparsa, endavant. Estarem encantats”. Però també ha lamentat que la campanya arriba tard i s’ha de preparar amb temps: “Ara ja tenim la cavalcada a sobre”.

En la mateixa línia, la regidora Garcia ha explicat que les entitats treballen en la cavalcada des del mes d’octubre i, a aquestes alçades, “hi ha poc marge per fer grans canvis”. Garcia, a més, ha afegit que “cal mirar-nos tota la cavalcada i plantejar-nos tot el que fem malament, no només el que passa a la carrossa del rei Baltasar”. I ha afegit que “pintar una persona perquè faci de rei negre quan hi ha persones negres a la nostra ciutat té una arrel racista, com moltes altres accions que fem inconscientment, perquè vivim en una societat estructuralment racista”.

Per tot plegat, el govern de Berga ha convocat les tres entitats col·laboradores en la cavalcada, Casa Nostra Casa Vostra i Unitat Contra el Feixisme i el Racisme el proper dimarts a les 8 del vespre. La reunió, ha dit la regidora Garcia, ha de servir per “obrir el debat, escoltar la proposta de CNCV i UCFR i estudiar possibles accions al respecte”.

X