L’Ajuntament de Berga va rebre l’avís oficial de nevada quan feia més de dues hores que nevava a la ciutat

El govern de l’Ajuntament de Berga va rebre l’avís oficial de la Generalitat sobre la nevada de dimecres a la nit quan ja feia més de dues hores que nevava a tota la ciutat. L’alerta del CECAT va arribar als regidors més enllà de 2/4 de 12 de la nit, malgrat que des d’abans de les 9 ja nevava amb intensitat a tot el municipi. Ho ha explicat en roda de premsa l’alcalde accidental, Oriol Camps, que ha lamentat que no hi va haver previsió, ni des de dins ni des de fora.

Aquest segon episodi de precipitacions en forma de neu va sorprendre fins i tot a alguns meteoròlegs. A Berga, al vespre el dispositiu de la brigada havia de decidir si intensificava esforços durant la nit o si deixava els últims serrells de la retirada de neu per l’endemà. Les conseqüències de la nevada de dimecres al matí estaven bastant controlades i, per això, s’havia decidit que de nit seguirien els treballs però amb menor intensitat.

Però la sorprenent nevada de la nit va trencar esquemes. El govern va reactivar tots els efectius de la brigada en veure que la neu tornava a caure amb intensitat i s’enganxava. Amb tot, l’avís del CECAT encara no havia arribat i es confiava que només seria “una nevada de pas”, és a dir, que en poca estona s’aturaria.

Finalment, va ser més del que semblava d’entrada i la situació es va agreujar notablement a partir de la matinada. Les temperatures van baixar notablement i la neu es va convertir en gel en molts punts de la ciutat en poques hores. “La neu és relativament fàcil de treure; el gel, no tant”, ha explicat l’alcalde accidental, Oriol Camps, en roda de premsa.

Allau de crítiques veïnals

A les obagues de Berga fa moltes hores que hi glaça i la majoria d’aquests punts s’han convertit en autèntiques pistes de gel. Una de les grans singularitats d’aquesta nevada respecte les darreres que ha patit la ciutat és que, després de la neu, no ha plogut. Ha sortit el sol, sí, però les temperatures han seguit sent molt baixes durant les hores posteriors al temporal. I això ha donat més protagonisme que mai al gel.

Dijous a la nit l’Ajuntament va seguir el protocol de nevades i va prioritzar els accessos als centres sanitaris, les escoles, les residències d’avis i les grans avingudes de la ciutat. S’hi van destinar tots els efectius de la brigada –una vintena de persones- però, mentre destinaven esforços en zones concretes de la ciutat, les altres quedaven glaçades.

“Els agents de la brigada no van parar de treballar en cap moment i en cap moment es van escatimar esforços”, ha dit Camps. Però l’endemà, dijous, al matí, els veïns van començar a alçar la veu. Zones com la Font del Ros o el nord de la ciutat havien quedat impregnades de gel i la circulació era molt complicada. Molt més complexa que el dia abans, quan ja s’havia produït algun accident aparatós al centre de la ciutat.

Sense punts de potassa

El malestar veïnal també va augmentar en veure que la ciutat no disposava de punts de dispensació de potassa. Habitualment, l’Ajuntament instal·lava contenidors plens de sal perquè els ciutadans en poguessin fer ús, si calia. En aquesta ocasió, el consistori va optar perquè fossin els operaris de la brigada qui fes l’estesa de sal manual pels carrers.

D’entrada, la decisió es va prendre per assegurar que es fes una estesa de sal moderada i, així, evitar mals majors al paviment dels carrers. A més, aquest divendres Camps ha afegit que la decisió també respon a una optimització dels efectius: “La majoria de la sal que deixaven en contenidors acabava tornant als magatzems i, per repartir-la, hi havia de destinar dues persones. Aquest cop hem considerat que calia aprofitar aquestes dues persones per escampar la sal manualment”.

En aquest sentit, Camps també ha recalcat que s’ha consumit una quantitat de sal similar a la de les últimes nevades. Normalment, ha dit, era habitual consumir-ne entre 20 i 30 tones. Aquest matí -amb encara molts desperfectes per solucionar als carrers- ja se n’havien consumit 24. “En situacions d’emergència no podem escatimar amb res”, ha recalcat l’alcalde accidental.

“El resultat de la nevada és negatiu”

Oriol Camps ha assegurat que el dispositiu de la brigada és “cada vegada més dinàmic” i s’organitza en funció de les necessitats del moment: “Pensem a una o dues hores vista, com a molt”. L’alcalde accidental creu que el sistema funciona “bé”, però no amaga que en aquesta ocasió “el resultat de la nevada és negatiu”: “Hi ha espais on s’està trigant a restablir la normalitat. Els veïns tenen raó de queixa i ens toca demanar disculpes”.

Amb tot, el govern de la ciutat assegura que “en el dispositiu no s’ha fet res malament” i associa el delicat estat actual dels carrers a la suma de factors negatius: “No hi havia previsió, no va ploure després de nevar i la nevada ha estat a ple gener, amb unes temperatures molt més baixes que els anteriors episodis que hem viscut a Berga”.

X