L’hospital de Berga recuperarà el TAC aquest febrer

L’Hospital Sant Bernabé de Berga tornarà a tenir TAC aquest febrer. El Patronat va aprovar aquest dijous al vespre, en reunió ordinària, el lloguer de l’aparell fins que pugui fer la compra definitiva. L’alcalde accidental, Oriol Camps, confia que el TAC arribi a l’hospital en tres o quatre setmanes. Després, estarà una setmana en proves al centre i entrarà en funcionament.

Durant aquesta setmana de proves, el personal de l’hospital de Berga serà format per fer servir el nou TAC. És un aparell substancialment millor que el que hi havia fins el juny passat. De fet, l’antic TAC de Berga era l’únic de l’Estat amb una sola corona. El que llogarà serà de 64: “Amb un de 32, probablement ja faríem. Però hem agafat l’oferta més avantatjosa”.

El lloguer costarà 12.000 euros (+IVA) mensuals a l’Ajuntament fins que es pugui tramitar la compra. Camps ha admès que l’aparell costarà més del que hauria valgut adquirir-lo directament però ha reivindicat la importància de tornar a dotar l’hospital del servei, “sigui de la forma que sigui”.

170 tacs al mes a Manresa 

El TAC es va espatllar el juny passat. Des d’aleshores, l’Ajuntament treballa en l’adquisició d’un nou aparell, però la mancança s’ha allargat més de mig any. Fins ara un acord amb l’hospital Sant Joan de Déu de Manresa permet que cada dia un màxim de 12 persones puguin fer-se TACs a la capital del Bages. D’aquestes 12, 10 són persones particulars que necessiten fer-se la prova, mentre que les dues places restants es reserven a pacients que estan hospitalitzats al Sant Bernabé.

Els plecs tècnics de la compra, enllestits

L’Ajuntament de Berga ja va pressupostar el nou TAC per a l’hospital en els exercicis del 2017 i 2018. L’aparell feia anys que havia superat la seva esperança de vida estimada i el consistori era conscient que calia pensar en el recanvi.

L’estiu passat, quan el TAC vell es va espatllar, l’Ajuntament i la Generalitat ja negociaven sobre qui havia d’assumir la compra del TAC, amb el canvi de gestió que aleshores semblava imminent però que a dia d’avui segueix encallat. La ‘mort’ del TAC va precipitar els tràmits: l’Ajuntament es va posar a redactar els plecs tècnics per comprar l’aparell, però la llei de contractació ha endarrerit els tràmits burocràtics fins ara.

En el seu moment, l’Ajuntament de Berga va descartar el lloguer perquè entenia que la compra havia de ser imminent. Però les traves burocràtiques han allargat la mancança fins aquest gener. A més, baixar pacients cada dia a Manresa perquè es facin el TAC sobrecarrega molt les ambulàncies de l’hospital i, això, ha motivat un remei d’urgència: el lloguer que durarà fins que arribi l’esperada compra.

X