Els professors de l’Escola de Música diuen que la directiva és “poc transparent” i reclamen més democràcia

28 dels 29 professors que treballen a l’Escola de Música de Berga exigeixen eleccions per escollir una nova directiva. Han perdut la confiança en l’actual: diuen que és “poc transparent” i volen poder escollir el model pedagògic que considerin més adequat per a l’escola.

L’equip de govern de l’Ajuntament de Berga ho sap des de fa mesos. Des de mitjans del 2017 s’han celebrat diverses reunions entre consistori i escola i el professorat ha posat de manifest en reiterades ocasions el seu desig de convocar eleccions. Segons diuen en un comunicat, fins i tot van presentar una proposta ferma de canvi de model i de direcció de l’escola.

En una d’aquestes reunions, el 5 d’octubre passat, l’Ajuntament va demanar als docents que exposessin els motius del seu malestar amb l’equip directiu. Els treballadors van fer arribar un escrit amb les seves inquietuds a l’àrea de Recursos Humans de l’Ajuntament i a Alcaldia. A grans trets, denuncien manca de transparència que s’exemplifica en “decisions arbitràries sobre quines assignatures haurà d’impartir el professorat” o en “la falta de coherència en el criteri de la ràtio de classe d’instrument en un mateix nivell”.

Tot plegat ha propiciat, amb el pas dels mesos, que el professorat hagi perdut la confiança en la directiva. Diuen que no se senten partícips del projecte pedagògic de l’escola i lamenten un “ambient crispat a les reunions i claustres que fa que no es pugui objectar res”.

Calendari incomplert

Arran d’aquest escrit on els professors exposen els motius del seu malestar, l’Ajuntament es va comprometre a crear una comissió de treball per redactar el reglament d’organització i funcionament de l’escola. En aquesta comissió hi ha l’equip directiu actual, l’Ajuntament i tres representants escollits pel professorat. De tot això, en surt un calendari de treball.

Durant l’octubre i el novembre s’havien de fer les reunions de la comissió per elaborar la normativa. El desembre havia de servir per aprovar el reglament des de la comissió. Al gener s’havia de presentar al Ple. I entre el febrer i el març s’havien de convocar eleccions.

Amb aquest calendari sobre la taula, els representants dels treballadors asseguren que es van posar a disposició del govern municipal per començar a treballar. Han demanat reunions amb l’equip de govern però totes han estat anul·lades, excepte una (el 23 de novembre). En aquest escenari, el professorat ha optat per elaborar una proposta de normativa pel seu compte. No ha servit per accelerar el procés.

El grup municipal d’Esquerra ha exigit a la CUP que porti una proposta de reglament en el proper Ple i el regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que això no serà possible. Diu que, abans de sotmetre-ho a aprovació plenària, cal que la normativa passi per un procés de participació que preveu que s’allargui vàries setmanes.

Segons el calendari que ha fet públic el professorat, aquesta presentació al Ple s’hauria d’haver fet al gener. I en aquestes dates s’haurien de convocar les eleccions. Al final, sembla que tot plegat anirà al revés: en els propers dies se celebrarà el claustre que decidirà si hi ha eleccions, però el reglament sembla que haurà d’esperar uns mesos encara.

X