La pancarta pels presos polítics torna a lluir davant l’Ajuntament de Berga amb l’ajuda dels veïns

La façana de l’Ajuntament de Berga torna a exhibir una pancarta de suport als presos polítics. No penja de l’edifici consistorial, sinó que està agafada a dues cordes que pengen dels balcons que toquen a l’Ajuntament. És la manera que ha trobat el govern municipal per seguir reivindicant les seves idees i, a la vegada, esquivar els requeriments de la Junta Electoral de la zona.

La setmana passada uns agents dels Mossos d’Esquadra vestits de paisà van retirar els símbols independentistes de la façana de l’Ajuntament. Fins aleshores hi havia dues estelades, diversos llaços grocs penjats a les columnes de l’entrada i una pancarta gegant de suport als presos. Durant uns dies la façana ha quedat buida.

El govern municipal (CUP) no farà declaracions al respecte. De fet, no n’ha fet des que es va conèixer el requeriment de la Junta Electoral.

Qui sí que ha reaccionat ha estat el regidor Francesc Ribera a través del seu compte a Twitter. Ribera ha posat la façana amb la pancarta i hi ha afegit aquest missatge: “Senyors/es de la Junta Electoral, no cal que tornin a enviar la policia a treure la pancarta. Tot i que sembla que torna a estar penjada de l’Ajuntament, en realitat està suspesa des del balcó de dos veïns.

Els antecedents

El 2016 la CUP va decidir mantenir l’estelada penjada al balcó en període electoral. S’emparava en l’acord plenari del 2008 que dictava que l’estelada no es despenjaria “fins la independència”.

El cas va portar l’alcaldessa, Montse Venturós, als tribunals. En les primeres citacions va plantar el jutge. Finalment, la van detenir a casa seva i la van portar als jutjats perquè declarés. Tot plegat va acabar amb la inhabilitació de 6 mesos que ha acabat aquest abril.