Ciutadans es presenta a Berga sense cap resident i amb el bagenc Juan José Olaya d’alcaldable

Juan José Olaya serà l’alcaldable de Ciutadans (C’s) a l’Ajuntament de Berga en les properes eleccions del 26 de maig, tal com ha avançat NacióBerguedà i han confirmat fonts del partit taronja a l’Aquí Berguedà. Olaya -ha explicat a aquest diari- assumeix l’encàrrec que li ha fet el partit després que “la candidata que tenien sobre la taula hagi decidit no concórrer-hi”. L’actual regidora del PSC a la ciutat, Rosalia Monroy, havia sonat amb força en les darreres setmanes com a aspirant al lloc.

Olaya encapçalarà una llista formada per gent de fora de la comarca: “Són de Navàs en avall”. Per què? Ell ho associa a la “por a les represàlies per part dels veïns”. El propi Olaya té un passat berguedà -hi va viure 20 anys- però actualment resideix al Pont de Vilomara i no té previst deixar-ho de fer si entra a l’Ajuntament: “Per donar veu als que m’han votat, pujaré i donaré la cara als plens municipals i estaré al dia de l’actualitat. Però seguiré vivint a El Pont de Vilomara”.

20 anys vivint al casc antic de Berga

Juan José Olaya té 65 anys. Està jubilat i assegura que té la vida resolta: “No em fico en política per diners ni per buscar una cadira que em doni de menjar”. Va néixer a Tànger (Marroc), on va viure fins que es va mudar a Catalunya, l’any 1970. Des del 71 fins al 89 va viure a Berga, “a prop de la torre de les Hores”, per motius personals. Recorda la ciutat com “un lloc tranquil i acollidor”, però assegura que “ara ha perdut aquesta tranquil·litat per culpa del conflicte independentista”.

Al 1989 se’n va anar a viure a El Pont de Vilomara per feina i, a dia d’avui, encara hi resideix.

Fa uns dies va pujar a Berga per comprovar si la CUP havia obeït l’ordre de la Junta Electoral de retirar els símbols independentistes de la façana de l’Ajuntament: “El partit m’ho va demanar i vaig aprofitar per analitzar l’estat de la ciutat”. Constata que “els carrers no estan com abans”: “Quan jo hi vivia, eren carrers més nets. Ara estan plens de forats. Cal gastar diners en això, i no tants en altres coses”.

Sobre els milions de deute que encara arrossega l’Ajuntament, no en sap res: “En els propers dies analitzarem els temes financers. Ara el més important és tancar la llista amb persones que tinguin ganes de treballar per la ciutat”.

Sense estructura a Berga

Tal com va avançar l’Aquí Berguedà, Ciutadans feia mesos que tenia la determinació de presentar-se a les municipals en diversos pobles del Berguedà.

Des de l’estiu passat el partit treballava en “la creació d’estructures” a la comarca, amb l’objectiu d’acabar obtenint representació als ajuntaments. A Berga no s’ha aconseguit crear cap estructura, però sí que s’ha seduït militants d’arreu de la demarcació, com Juan José Olaya, perquè confeccionin una llista amb la idea d’aterrar al consistori berguedà a partir del juny.

X