Els Mossos retiren l’estelada, els llaços i la pancarta pels presos de l’Ajuntament de Berga

Ni estelada, ni llaços grocs ni pancarta pels presos polítics. La façana de l’Ajuntament de Berga ha quedat buida aquest dimarts al matí, després que uns agents dels Mossos d’Esquadra vestits de paisà hagin anat a les dependències municipals a obeir les ordres de la Junta Electoral de la zona. Segons han explicat a l’Aquí Berguedà fonts municipals, no hi ha hagut cap incident a l’hora d’efectuar la retirada.

El moment s’esperava demà, dimecres, quan el darrer ultimàtum de la Junta Electoral acabava. L’Ajuntament de Berga va rebre una notificació aquest dilluns on la junta li donava 48 hores més per retirar els símbols de la façana i el balcó. L’avís va arribar pocs dies després que el govern municipal desobeís una primera ordre de retirada.

El cas és que la notificació d’aquest dilluns anava dirigida a ajuntaments que també tenien símbols penjats però que, a diferència de l’Ajuntament de Berga, no havien rebut cap ordre de retirada. El consistori berguedà va rebre, doncs, l’ultimàtum per equivocació. I els Mossos d’Esquadra han efectuat avui la retirada, obeint el protocol fixat en el primer dels ultimàtums.

El famós acord plenari: “Penja-la i no la despengis fins la independència”

L’any 2008, a principis de l’etapa de Juli Gendrau al capdavant de l’Ajuntament, el ple va aprovar una moció que permetia col·locar l’estelada al balcó per la Diada per commemorar el centenari d’aquest símbol. L’any següent, el 2009, l’Ajuntament va aprovar la moció de l’ANC Penja-la i no la despengis fins la independència per tal d’hissar l’estelada a la façana i no treure-la fins que el país fos independent.

Des d’aleshores, l’estelada ha lluït al consistori, excepte en comptades eleccions, on la Junta Electoral ordena als ajuntaments que treguin qualsevol bandera. L’any 2015, en les darreres municipals, l’alcalde Gendrau va preferir retirar-la “per no forçar la situació”. Això sí: malgrat que l’estelada es va treure del balcó, se’n van col·locar dues de gegants al costat de la façana del consistori.

La CUP va guanyar les eleccions del 2015 i el nou govern municipal va decidir col·locar al balcó l’estelada vermella, com a símbol independentista i revolucionari.

estelada-berga-2019

Aspecte de l’Ajuntament, abans de la retirada. MARC CANTURRI

L’estelada de la inhabilitació

En les eleccions autonòmiques i generals del 2016, amb la CUP ja al govern, Venturós es va negar a efectuar la retirada provisional que va tornar a ordenar la Junta Electoral. L’alcaldessa es basava en l’acord plenari de l’any 2009, i tot plegat va propiciar les polèmiques i conegudes citacions judicials i la posterior detenció per desobediència.

El cas s’ha allargat tot el mandat i ha acabat suposant la inhabilitació de l’alcaldessa des de la tardor passada fins a principis d’aquest mes d’abril. Ara, Venturós ja no està inhabilitada però va haver de renunciar a l’acta de regidora i no podrà tornar a ocupar una cadira del Ple fins passades les eleccions del maig, si les urnes li ho permeten.