Alcaldia a vuit: com arriba cada partit a les eleccions a Berga?

La CUP es va presentar a les eleccions del 2015 amb uns cartells sense la cara de la candidata. Dos anys més tard, l’ANC i Òmnium penjaven una pancarta de quatre metres a la plaça de Sant Pere amb la cara de l’alcaldessa.

Montse Venturós ha passat de ser una debutant de la política municipal a un símbol nacional, d’una peça del projecte local de la CUP a una figura que fa guanyar o perdre eleccions, d’una alcadessa de Berga a la primera processada del Procés.

“M’he convertit en l’alcaldessa de l’estelada, i no ho soc”, lamenta en una entrevista a l’AquíBerguedà. “Digue’m l’alcaldessa de l’hospital o la de les setze hores diàries”. La condemna per desobediència, l’enorme desgast personal, i la gestió que va fer la CUP de la inhabilitació —realment la va desobeir, com va anunciar?— ho han tapat tot i han deixat a l’ombra èxits i fracassos de la gestió municipal.

La principal incògnita del 26M és quant pesarà a les urnes l’afer de la inhabilitació i quant la gestió del dia dia, si les eleccions seran un plebiscit sobre l’alcaldessa de l’estelada o un debat sobre els problemes de Berga.

La gestió de la CUP ha aconseguit reduir el deute de 20,2 a 12,2 milions d’euros. Però l’esforç de contenció ha estat a canvi d’un mandat pràcticament sense inversions —fins i tot, aquest any, sense pressupostos— i de guardar al calaix el programa electoral. La majoria de promeses han quedat sense complir i l’obra de govern ha estat, com a mínim, poc vistosa —tan conscient és la CUP que ha deixat forats als carrers que ha deixat a última hora un fulletó a les bústies amb tots els que asfaltarà d’aquí al 2021. “No hem tingut alternativa: calia prioritzar”, diu l’alcaldessa.

L’equilibri de Sabata

L’oposició creu que sí que hi havia alternativa, i que l’Ajuntament no ha fet prou per buscar vies de finançament. És una de les promeses electorals del flamant candidat de Junts per Berga (JxB): trobar més diners a Barcelona, a Madrid o a Brussel·les. Jordi Sabata té el repte de recuperar l’alcaldia que fa quatre anys se li va escapar a CiU per 58 vots. Ve d’estirp convergent i és hereu del govern dels 20,2 milions de deute. Però intenta desmarcar-se’n -—“No soc responsable del que va fer CiU”, diu— amb independents i gent nova. La seva sort dependrà de si l’equilibri resulta creïble.

De moment, els electors tenen una prova que la renovació al PDeCAT no ha estat tan plàcida. Un grup de dissidents, amb ni més ni menys que quatre exregidors convergents, li han muntat una llista alternativa, Decidim Berga, encapçalada pel metge Daniel Fàbregas, amb elements d’ERC i l’ANC. Reclamen la unitat de l’independentisme, però han muntat la quarta llista independentista de les municipals.

La tercera és ERC, que arriba al 26M després d’un procés també convuls de renovació interna. Ermínia Altarriba volia continuar, però Ramon Camps va decidir enfrontar-s’hi en primàries. De nou, el número 1 d’ERC ve de l’antic grup del PSC —i de forma més evident, perquè el candidat és fill de l’únic alcalde socialista que ha tingut Berga i, a sobre, es diuen igual. A les eleccions generals, ERC va superar JxCat en catorze punts a Berga, i els republicans aspiren que això sigui un bon presagi per a ells.

Millorar resultats

El PSC també va millorar —molt— els resultats a les generals. Va ser tercera força a Berga i va triplicar els vots que va tenir a les municipals del 2015. Aquest cop, arriba amb una llista plena de cares noves, però amb el mateix problema de fa quatre anys: els socialistes han estat incapaços de trobar un cap de llista a Berga i han hagut de fitxar un regidor de La Pobla, Abel Garcia, vicepresident del Consell Comarcal.

Joan Torres, l’únic regidor d’ICV des del 1979, aspira a conservar l’acta, ara pels comuns. Des de l’oposició, ha batallat per la sanitat pública —l’hospital i els desfibril·ladors al carrer—, però, amb un sol vot, l’aritmètica l’ha deixat lluny de ser decisiu.

Joan Antoni López Noguera (PP) intentarà tornar al ple quatre anys després, tot i que, en aquest temps, el seu partit ha passat a ser residual a Berga. I Ciutadans, en més bona forma, intentarà entrar a l’Ajuntament, tot i que cap dels de la llista és de Berga. Ni el número 1, Juan José Olaya, que hi va viure fa trenta anys.

X