Decidim Berga vol crear el síndic de greuges local i un horari d’atenció al ciutadà per part dels regidors

Decidim Berga, la nova formació independentista per a aquestes eleccions a Berga, vol crear un síndic de greuges local que “orienti i estudiï les queixes dels ciutadans” i faci d’“àrbitre entre ells i l’ajuntament”. Aquesta és una de les cinc mesures que la formació planteja en el seu programa diferencial per empoderar el ciutadà. El cap de llista, Daniel Fàbregas, i la número 2, Maria Antònia Ortega, han presentat el projecte als mitjans de comunicació.

Segons el cap de llista, “el com és tan o més important que el què”. Assegura que, fins ara, els polítics de Berga “sempre han descuidat el com” i “és hora que canviïn les coses i hi hagi un ajuntament a l’alçada de la ciutat”. Considera que Berga “té molt talent, però li falta motivació per participar en un govern”. I creu que té la solució.

Decidim Berga planteja cinc accions per empoderar el ciutadà. La primera és la creació del síndic de greuges local, que prendrà unes decisions que, per a l’Ajuntament, seran moralment obligatòries de complir. El síndic de greuges local que imagina Decidim Berga s’escollirà per votació popular amb l’objectiu de “dotar-lo de legitimitat i independència de partits”.

Una altra mesura té a veure amb les instàncies: consideren “inacceptable” que l’Ajuntament tardi mesos a contestar-ne algunes i proposen fer-ho en un màxim de 14 dies. També aposten pels “despatxos oberts”, és a dir, es comprometen a donar hora de reunió amb l’alcalde o regidors de cada àrea a menys de 14 dies vista, quan un ciutadà hi vulgui parlar.

A banda, creuen que calen campanyes d’informació als ciutadans sobre els seus drets. Per exemple, Maria Antònia Ortega assegura que molts ciutadans no saben que poden intervenir al final dels plens municipals, i això ha de canviar.

I finalment, consideren que s’han de fer dues consultes ciutadanes cada any: una al maig i una altra al novembre. D’aquesta manera, diu Ortega, “aconseguirem que els berguedans s’impliquin en la governació de la ciutat”.

Per la seva banda, el cap de llista, Daniel Fàbregas, va esmentar quatre aspectes que considera “claus” per al futur govern de Berga. Entén que “amb 6 o 7 regidors no es pot governar la ciutat” i fa una crida a constituir governs de 10 o 12: “Hi ha feina de sobres per tots”. En aquesta línia, recalca que “hi ha moltes coincidències entre tots els programes electorals” i destaca que una àmplia majoria de les coses que se sotmeten a votació, es tiren endavant sense objeccions.

A més, creu que els programes llargs són “impossibles de dur a la pràctica” i, per això, fa una crida a prioritzar i establir objectius a quatre anys vista i no pas anuals. Una altra de les accions que planteja és la contractació de gestors públics professionals, amb formació específica en gestió pública, que es posin al capdavant de les àrees i gestionin el seu dia a dia, partint dels acords polítics. “La falta d’aquest tipus de perfils a l’Ajuntament ens està constant cara”, diu Fàbregas.

I finalment, considera que els veïns, les entitats, les empreses i les institucions públiques han de ser corresponsables de la gestió municipal: “No pot ser que l’Ajuntament s’ho faci sol”. En aquest sentit, aposta per convidar a tots aquest agents a participar en la presa de decisions i en la materialització d’aquestes.