La CUP promet prioritzar l’estació d’autobusos i convertir part del mercat municipal en un pàrquing

La CUP de Berga vol la revàlida i creu que els propers quatre anys serviran per “desenvolupar el que no s’ha pogut fer en un primer mandat de feina menys visible”. Entre les seves propostes destaca la reformulació de la plaça de les Cols: pretenen enderrocar garatges i convertir-la en un espai per a vianants. Això suposarà eliminar les places d’aparcament que hi ha ara, però, per contrarestar-ho, pretenen aprofitar bona part de l’espai del mercat municipal com a pàrquing. El número 2 de la llista, Aleix Serra, ho ha explicat en una roda de premsa on diversos membres de la llista, entre els quals l’alcaldable, Montse Venturós, han detallat els diferents aspectes del programa.

Serra ha recalcat que, abans d’actuar, “s’haurà de consensuar l’encaix amb els paradistes que hi ha al mercat municipal”. N’hi queden tres, però la CUP proposa reubicar-los dins el recinte. D’entrada, els cupaires veuen amb bons ulls concentrar els comerciants en un punt concret del recinte i, a poder ser, amb aparador cap a l’exterior que doni a la plaça de les Cols. “Volem que la plaça sigui un lloc on hi passin coses i també és bo que hi hagi un pol comercial”, ha dit Aleix Serra.

cup-codi-etic-1

Un altre dels pals de paller del programa és l’estació d’autobusos. La CUP assegura que “ara sí que la podem agafar com una prioritat”, i ha reconegut que en aquests quatre anys “s’han hagut de posar altres coses per davant”. La seva intenció és decidir si l’estació es construeix a la Rasa dels Molins o a la Font del Ros a través d’una consulta i, després, donar llum verda a la Generalitat perquè l’alci. Sobre aquest tema, aquest divendres el conseller Calvet ha reiterat que té els diners a punt, però espera moviments municipals.

La CUP, com el PSC, també creu que la biblioteca ha d’acabar traslladant-se a Sant Francesc. Roser Valverde ha explicat a la roda de premsa que el primer que volen fer és “consolidar l’edifici” per, després, portar-hi tant la biblioteca com l’arxiu comarcal. El convent franciscà, ha dit, “ha d’acabar sent un espai on hi convisquin tota mena d’activitats culturals i un pol de creació de diferents artistes i disciplines”.

També sobre equipaments, els cupaires constaten que, en els propers mesos, es resoldrà el problema de les goteres al pavelló poliesportiu: “Tenim el projecte i estem a setmanes de poder-lo executar”, ha dit Eloi Escútia. S’hi instal·larà una coberta nova, amb material que evitarà els problemes que el pavelló presenta pràcticament des de la seva inauguració. A banda, trauran del calaix un projecte de 300.000 euros per reformar les piscines municipals i adaptar-les als temps actuals, tal com va avançar el regidor Ivan Sánchez, diumenge.

En salut, l’alcaldessa, Montse Venturós, ha reiterat que seguirà “treballant activament perquè es completi el canvi de gestió de l’hospital” i, després, vetllarà pel compliment dels acords. A banda, la CUP aposta per la creació d’un Consell Municipal de Salut, format per diversos agents de l’àmbit sanitari (atenció primària, atenció hospitalària, col·legis sanitaris, residències d’avis, associacions de pacients, de dones o de suport als discapacitats físics o psíquics…). Aquest Consell ha de dirigir les polítiques en salut que, després, els representants polítics hauran d’impulsar.

cup-codi-etic

Venturós també ha parlat de participació ciutadana. En aquest àmbit, l’alcaldessa -que ja s’ha fet càrrec de l’àrea aquest mandat- ha assegurat que en els propers quatre anys hi haurà pressupostos participatius a Berga, si governa. Venturós ha recalcat que, des del 2015, “no hem pogut decidir on volem que vagin els berguedans i això ha estat un dels grans esculls que ens hem trobat”. Ara, amb el nou reglament de participació ciutadana, confien poder desplegar, entre d’altres coses, els primers pressupostos participatius de la ciutat.

I finalment, un altre dels grans punts del programa té a veure amb l’habitatge. La CUP planteja un nou model de gestió de l’habitatge que, entre d’altres coses, ha de permetre “revertir la situació de decadència de molts habitatges existents i promoure fórmules com el lloguer immediat a preus assequibles, el lloguer social, la masoveria urbana o l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús”. Entre les mesures per reduir els habitatges buits, la CUP contempla la variació dels impostos municipals pels pisos buits o en mal estat de conservació.