“Els que ara defensen l’escola pública són els mateixos que el 2009 van aprovar una llei que dona via lliure a la concertada”

Contundent acte central de la CUP a Berga. Aquest dissabte els cupaires han posat sobre la taula temes d’actualitat per fer valdre la seva força com a govern de Berga. Una de les grans ovacions de la tarda se l’ha endut el regidor d’Educació i número 5 de la llista, Eloi Escútia, que ha parlat sobre la problemàtica que viu l’Escola de Sant Joan amb el tancament de la segona línia de P-3. Escútia ha enviat un missatge a Junts per Berga, ERC i el PSC: “Els que ara defensen l’escola pública són els mateixos que el 2009 van aprovar una llei que donava via lliure a la concertada”.

La Llei d’Educació es va aprovar fa 10 anys amb els vots a favor de convergents, republicans i socialistes. Ja aleshores ICV -al govern del tripartit- se’n va desmarcar i va assegurar que “afavoria a l’escola concertada, sense imposar-li obligacions reals”. Per a la CUP, el que aleshores es va aprovar “ara es paga”: “Ara ens omplim la boca defensant centres contra tancaments de línies. Ja no ens recordem del 2009”.

De fet, la CUP ha aprofitat tot l’acte per posar sobre la taula la coherència. Sota el lema “Atreveix-te”, els cupaires consideren que tornar a l’oposició seria “tornar a les antípodes” i encoratgen els berguedans a renovar-los la confiança: “És l’hora de consolidar el canvi. Som l’eina per capgirar la història de Berga”, ha dit l’alcaldessa i alcaldable, Montse Venturós. El seu discurs també ha estat dels més aclamats.

venturos-cup-acte-central-berga

Entre d’altres coses, Venturós ha condemnat els rescats bancaris i ha denunciat que “a Berga també els patim”. En altres ocasions, Venturós ja ha explicat que el despoblament i mal estat dels edificis del barri vell són, en gran mesura, conseqüències de l’especulació bancària. Fins i tot, va explicar l’alcaldessa, en aquest mandat s’ha hagut de pagar amb diners municipals enderrocs que haurien d’haver assumit bancs. En aquesta línia, l’alcaldessa va reiterar el compromís de la CUP de no finançar la seva campanya amb crèdits bancaris, tal com dicta el codi ètic signat el primer dia de campanya.

També s’han posat davant el micro la candidata Anna Boix, número 9 de la llista, i Aleix Serra, número 2. Boix ha destacat la transversalitat del feminisme i les polítiques LGTBI en el programa de la CUP. També ha recordat que la CUP proposa en el seu programa impulsar una regidoria exclusiva de feminismes i LGTBI. Procedent de moviments assemblearis i llibertaris, assegura que s’ha sentit atreta per la manera de treballar de la CUP: “La política tradicional no m’interessa, però la CUP proposa coses diferents i m’encanta”.

anna-boix-cup-berga

Per la seva banda, Aleix Serra ha ressaltat els canvis que la CUP vol fer a la plaça de les Cols, l’espai que hi ha entre el Cine Catalunya i el Mercat Municipal. Serra també ha reiterat que “és el mandat de l’estació d’autobusos” i, “malgrat que nosaltres hauríem preferit altres ubicacions, tirarem una consulta endavant per decidir si la construïm a la Rasa dels Molins o bé a la Font del Ros”. Serra també s’ha recordat del conseller Calvet: “Aquesta setmana ha fet unes declaracions en què semblava que la construcció dependria del color de l’Ajuntament. Nosaltres sabem que no, perquè hi ha uns compromisos”.

L’acte de la CUP ha estat amenitzat per Marcel Tuyet i ha aplegat un centenar de persones al Teatre Patronat. Inicialment s’havia de fer a la plaça de Sant Francesc, però l’elevat risc de pluja ha empès la formació a canviar l’emplaçament.