L’escola de Sant Joan insisteix en demanar més personal i reclama que l’Ajuntament potenciï l’Escola Bressol

Famílies i professors de l’Escola de Sant Joan han demanat aquest dijous a la tarda als polítics de Berga que insisteixin en reclamar més personal per als centres educatius públics de la ciutat. Ho han fet en la reunió amb representants dels partits que han aconseguit entrar al nou Ple municipal i que, ahir, es van reunir amb el departament d’Ensenyament per començar a negociar millores en l’escola pública berguedana.

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), els ha explicat les conclusions de la reunió amb Ensenyament. La decisió de mantenir una sola línia de P-3 a Sant Joan a partir del setembre és ferma, però la Generalitat ha reconegut que hi ha hagut una infradotació dels centres públics de la ciutat i proposa consensuar un conveni per definir les inversions que s’hi faran en els propers anys.

La comunitat educatiuva ho veu amb un punt d’incertesa i ha deixat clar que no se’n refiarà fins que comprovin els punts del conveni que s’ha de signar aquest estiu. Amb tot, de cara a la negociació amb la Generalitat, famílies i professors han demanat als polítics municipals que insisteixin en la lluita per abaixar les ràtios i, per tant, per permetre que hi hagi classes amb menys alumnes o, almenys, més professors per classe.

En aquest sentit, la direcció de l’Escola de Sant Joan farà un anàlisi dels llocs de treball que necessita i els justificarà. Ahir mateix el director del centre, Ramon Gassò, va rebre una trucada de la directora d’Ensenyament a la Catalunya central, Dolors Collell, que li suggeria precisament això i li reiterava el compromís del departament de dotar l’escola de més personal de cara als propers anys.

La Generalitat s’ha compromès a finançar el 50% de totes les actuacions que es facin

Un altre dels compromisos del departament d’Ensenyament és de finançar el 50% de totes les actuacions que es facin a les escoles públiques de Berga d’ara en endavant, sense límits. Des de la CUP, l’actual equip de govern i molt probablement el dels propers quatre anys, Eloi Escútia ha recordat que “el normal seria que financessin el 100%” i Montse Venturós ha recalcat que “l’altre 50% l’ha de posar l’Ajuntament i estem com estem”. Però tots dos han confirmat el compromís de l’Ajuntament en seguir invertint en la pública.

En aquest sentit, un dels punts que l’Ajuntament de Berga exigirà al departament és que les escoles públiques de la ciutat compleixin la llei d’accessibilitat i, per tant, qualsevol persona amb problemes de mobilitat pugui accedir a qualsevol part del centre. Ara mateix, això no passa. En aquest punt, el consistori reclamarà a la Generalitat que se’n faci càrrec al 100%, ja que considera que li pertoca.

Exigeixen millores a l’escola bressol pública de la ciutat

El que sí que depèn de l’Ajuntament és la gestió i les millores a l’Escola Bressol Flor de Neu, que és de titularitat municipal. “L’escola bressol és el planter de l’educació pública”, ha reiterat una mare enmig de la reunió. I la resta hi han coincidit i han demanat a l’Ajuntament que destini diners en millorar les instal·lacions de l’escola bressol i, fins i tot, plantegi la possibilitat d’ampliar places.

Actualment, a la Flor de Neu s’hi oferten 70 places; i entre les tres escoles públiques de la ciutat (Sant Joan, Santa Eulàlia i la Valldan) oferten més d’un centenar de places de preinscipció a P-3. Per tant, per acabar omplint aquestes places, les escoles han de seduir famílies que, a la bressol, ja han optat per escolaritzar els fills a la privada. Sobre la possibilitat d’ampliar el nombre de places de l’escola bressol pública, Eloi Escútia ha dit que no es descarta però “no és una cosa que es faci d’un dia per l’altre”. I ha afegit que, a curt termini, seguiran invertint-hi en equipaments.

aj-berga-2019-sant-joan

Membres dels quatre grups amb representació al proper Ajuntament. MARC CANTURRI

Les tancades nocturnes, aturades

Des d’aquest dilluns, els professors i les famílies han aturat les tancades de nit al centre. De moment, la seva idea és aparcar-les fins que se signi el conveni definitiu entre Ajuntament i Generalitat. Confien que no calgui tornar a tancar-se al centre però no ho descarten com a mesura de pressió, si el conveni definitiu no respon a les necessitats que han exposat en les darreres setmanes.

Aquest conveni es negociarà durant l’estiu amb l’objectiu que se signi abans que comenci el proper curs, al setembre. Venturós ja ha recalcat que es tracta d’una “lluita de ciutat” i, per això, els quatre grups amb representació a l’Ajuntament aniran a una. De fet, Venturós (CUP), Jordi Sabata (Junts per Berga), Ramon Camps (ERC) i Abel Garcia (PSC) ja van anar junts a la reunió amb el departament.

La comunitat educativa de Sant Joan, per la seva banda, fa una valoració positiva de les accions impulsades les últimes setmanes. Consideren que s’ha format un moviment que ha de tenir continuïtat en el temps i que no s’ha d’aturar aquí, però mantenen la prudència a l’hora de celebrar-ho: primer, volen llegir el conveni i dir-hi la seva.

X