JxCAT dubta si manté o substitueix Josep Lara a la presidència del Consell Comarcal

L’alcalde de Guardiola, Josep Lara, no té el futur assegurat al Consell Comarcal del Berguedà, però tampoc està descartat del tot. JxCAT ha obert un debat sobre qui ha de liderar la institució comarcal, que bàsicament gira al voltant de dos eixos: renovació o experiència. Segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà, les posicions ara mateix estan molt equilibrades, i la decisió es prendrà pocs dies abans del ple de constitució del Consell, previst per al dissabte de la setmana que ve, 19 de juliol.

Al grup de JxCAT al Consell, hi ha Josep Lara (Guardiola), Lluís Vall (Gironella), Jordi Sabata (Berga), Araceli Esquerra (Puig-reig), Anna M. Serra (L’Espunyola), Vicenç Linares (La Pobla) i Jesús Calderer (Cercs).

D’aquests, dos, Vall i Calderer, entren de nou al Consell, tot i que ja fa temps que es dediquen a la política municipal: Lluís Vall, regidor de Cultura, Festes i Patrimoni de Gironella, és una peça clau al govern de David Font, que va arrasar, amb el 73% dels vots a les últimes eleccions municipals, i Jesús Calderer, alcalde de Cercs, també va aconseguir revalidar —en aquest cas, pels pèls— la majoria absoluta.

Dos consellers més són peces completament noves de la política municipal, s’estrenen als seus ajuntaments i també al Consell: el músic Jordi Sabata, cap de l’oposició a Berga, ha liderat la renovació de JxCAT a la capital, i és una figura emergent al partit, i la soprano Araceli Esquerra va aconseguir millorar els resultats a Puig-reig.

Lara fa nou mesos que és president del Consell Comarcal del Berguedà, des que va rellevar David Font, nomenat director de l’Agència Catalana de Turisme. Ara, JxCAT dubta si mantenir-lo o apostar per alguna de les cares noves del partit.

Presidència assegurada

JxCAT mantindrà el pacte que té des del 2015 amb el PSC, que tindrà el regidor de Berga, Abel Garcia, de conseller. I hi sumarà també els dos vots de les agrupacions d’electors independents, que finalment s’han decantat per la continuïtat al Consell. Tenien la paella pel mànec, i s’han decantat per la mínima. Els 29 regidors independents d’Avià, Borredà, Capolat, La Nou, Sagàs i Guardiola van votar dimarts: 15 van optar pel pacte JxCAT-PSC, i 14 per mirar de propiciar un canvi amb un acord ERC-CUP. Patrocini Canal (Avià) i Sílvia Triola (Sagàs) seran conselleres, i han demanat entrar al govern amb les carteres de  Pagesia i desenvolupament rural i Medi Natural i Pastures, que consideren que són claus per als municipis petits que elles representen. Els tres de Guardiola han abandonat el grup per discrepàncies amb els sistema de votacions.

ERC ha manifestat des del primer moment que optaria a la presidència i que tractaria de desbancar JxCAT del Consell, mitjançant un pacte d’esquerres amb la CUP. Però, en canvi, JxCAT aspira que la CUP acabi votant el seu candidat o, com a mínim, s’abstingui en la votació de dissabte que ve, tal com va fer ara fa quatre anys, justificant que permetia governar al grup més votat a les urnes.

“De moment, no hi ha cap més candidat que Josep Lara”

El president del PDeCAT al Berguedà, Jordi Selga, diu que, de moment, només hi ha un candidat. “Josep Lara va presentar per escrit la seva voluntat d’optar a la presidència del Consell Comarcal, poc després de les municipals”, ha explicat a l’Aquí Berguedà, i per ara no ho ha fet ningú més. Si aparegués alguna altra candidatura, diu Selga, “s’hauria de votar en assemblea entre els quinze membres de l’executiva i els set consellers comarcals de JxCAT”. Dos, Vicenç Linares i Anna M. Serra, tenen la doble condició, així que serien, en total, 20 persones les que triarien el candidat que JxCAT porta a la investidura.