First Stop

Política

L’agrupació d’electors de Guardiola es desvincula de la resta d’independents del Berguedà

L’agrupació d’electors de Guardiola es desvincula de la resta d’independents del Berguedà
Ferran Sayes era el candidat de Guardiola a ocupar una cadira de conseller comarcal per les agrupacions d'electors. CEDIDA

L’agrupació d’electors de Guardiola de Berguedà s’ha desvinculat de la unió comarcal de partits independents que tindrà representació al Consell Comarcal del Berguedà. No estan d’acord amb el funcionament intern de l’agrupació comarcal i retreuen “estar sotmesos a indefensió i manipulació”. Els regidors de Guardiola ja van abandonar la darrera reunió dels independents després d’una discussió per determinar si la segona cadira de l’agrupació d’electors havia de ser per a Ferran Sayes (Guardiola) o per a Pep Llamas (Bagà).

Però aquestes discrepàncies només van ser la gota que va fer vessar el got, segons expliquen els guardiolencs en un comunicat. Ja d’entrada, els regidors de Guardiola entenien que hi havia una “diversitat de pensaments, opinions i interessos” en el si de la unió comarcal d’independents i, per això, consideraven que s’havien d’abstenir en l’elecció d’un nou govern. La idea no va quallar i es va formar una comissió negociadora per escoltar les dues opcions, que -tal com va avançar l’Aquí Berguedà- són pactar amb Junts per Catalunya i PSC o bé amb Esquerra i la CUP.

La segona reunió era el dia 26 de juny però es va haver d’avançar un dia per poder escollir els consellers. El canvi d’última hora va fer que ni els regidors de La Nou ni els de Capolat hi poguessin assistir. Tampoc hi eren alguns regidors d’altres municipis, tot i que les úniques poblacions que van quedar sense cap representant a la reunió van ser La Nou i Capolat.  Guardiola va suggerir que precisament fossin la Nou i Capolat qui ocupessin les dues cadires del ple del Consell Comarcal, com a municipis més petits de l’agrupació d’independents. La proposta tampoc va triomfar.

La segona proposta dels regidors de Guardiola va ser acceptar que Avià ocupés una de les cadires del ple, però utilitzar el mateix criteri per escollir la segona cadira. Entenien que els corresponia a ells, “poc per sobre de Bagà però amb gairebé la meitat de l’electorat de Guardiola al darrere i amb tres regidors”. Però la idea tampoc estava resultant. “El criteri objectiu que havia servit per col·locar a la representant d’Avià com a primera consellera de l’associació no servia per designar al representant de Guardiola com a segon”, retreuen en el comunicat. Pep Llamas, de Bagà, es postulava com a candidat i “amenaçava en abandonar la reunió si no era escollit”, segons els guardiolencs.

I finalment es va proposar una solució provisional: nomenar quatre noms provisionals que, a posteriori, amb reglament intern definit i amb representació de tots els pobles, poguessin ser escollits per l’associació. La fórmula, diuen els regidors de Guardiola, “abocava al mateix dilema de col·locar uns noms titulars i uns suplents” i, a més, va acabar amb Pep Llamas com a número 2. En vista de l’atzucac, es va tornar a proposar de votar i els guardiolencs van negar-s’hi i van abandonar la reunió.

Deleguen el vot a la Nou

L’endemà de la reunió, dia 26, la Nou es va assabentar que el termini no acabava aleshores i que, per tant, hi havia temps per una nova reunió d’agrupacions amb representants de tots els pobles. Tampoc hi va haver consens per tornar a quedar i Pep Llamas va ser inscrit com a titular. Malgrat tot, dies més tard, l’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, va reiterar a l’Aquí Berguedà que, sobre la taula, només hi havia una cadira confirmada: la que ocuparia ella. L’altra, encara restava pendent de decidir entre Pep Llamas, Ferran Sayes i Jesús Solanellas (Borredà).

Però Sayes ja s’ha retirat d’aquesta lluita i ha presentat la seva renúncia com a suplent de l’agrupació. A més, els regidors de Guardiola també han enviat un comunicat a la Junta Electoral provincial on reiteren les seves discrepàncies amb el funcionament intern de l’agrupació comarcal.

Ara bé, entenen que “per responsabilitat amb els vots que ens vinculen inevitablement a l’agrupació”, han de seguir-hi sent presents. Per això han delegat els seus tres vots a La Nou, que ara en té vuit, però amb unes premisses a seguir: l’abstenció ha de ser la primera opció dels tres vots que surten de Guardiola; i la segona, un canvi de govern al Consell Comarcal i, per tant, sumar al pacte entre ERC i la CUP. Ah, i  el PSC, descartat: “No recolzarem cap coalició que se sustenti amb partits del 155″.

agrupació d'electors Ferran Sayes Guardiola de Berguedà

Comentaris