Els veïns de Berga demanen que es persegueixi més l’incivisme i es revisi l’itinerari de recollida d’escombraries

Estiu de queixes i malestar en diversos punts de Berga pels abandonaments de residus al carrer. Els principals focus d’incivisme són al barri vell, però també s’han detectat reincidències al barri del Tossalet de les Forques o les rodalies de l’antiga caserna militar. Per tot plegat, les associacions de veïns volen sancions però, sobretot, volen solucions. Se senten desateses: el Consell Comarcal els diu que és feina de l’Ajuntament; i l’Ajuntament els demana temps però no respon amb “cap moviment efectiu” als ulls del veïnat.

Les associacions consideren que hi ha hagut un repunt de l’incivisme des de la setmana de Patum. L’Ajuntament de Berga és l’encarregat de perseguir i sancionar els abandonaments perquè va deixar en un calaix l’ordenança que delegava aquestes funcions al Consell i, quan la va voler aprovar, havia quedat desfasada. Els serveis tècnics la van tombar i ara cal adaptar-la a la normativa vigent.

Els veïns estan al cas d’aquesta situació i, per això, s’han dirigit únicament a l’Ajuntament de Berga per resoldre el problema. Van demanar una reunió amb el govern municipal a principis d’agost. Volien que fos una trobada d’urgència, abans que acabés el mes d’agost, però la cita ha tardat més del previst: la reunió serà aquest dijous, 5 de setembre.

El veïnat reacciona

El silenci institucional durant aquestes darreres setmanes ha provocat diverses reaccions del veïnat. Al barri vell, per exemple, van organitzar una recollida de les escombraries que hi havia escampades al carrer Sant Francesc. Després, les van deixar totes juntes en una bossa amb el missatge: “El barri vell ja està cansat de tanta brutícia”. Va ser una acció simbòlica i espontània però va propiciar l’esperada reacció del govern municipal, que va demanar temps.

Els veïns donen temps però volen resultats, i de moment no els veuen. Aquest setembre, Consell i Ajuntament es reuniran per estudiar solucions. El consistori també rebrà els veïns, dijous. Sobre la taula, dos reclams: adaptar millor l’itinerari de la recollida i perseguir més i millor l’incivisme.