26 sancions de 4.000 a 150.000 euros en vuit mesos per als incívics del porta a porta a Berga

26 sancions en poc més de 8 mesos. Els veïns de Berga retreuen que en els últims mesos la supervisió dels abocaments de residus al carrer ha baixat, i el govern ha respost amb dades: s’han obert 26 expedients sancionadors des del mes de gener i les multes van de 4.000 euros a 150.000 euros.

Les sancions són exemplars i, per a molts, desproporcionades, però tenen una base legal: el text refós de la Llei de Residus de la Generalitat de Catalunya. És el marc legal on s’empara l’Ajuntament de Berga per a la gestió de residus, mentre resol les traves burocràtiques que impedeixen que se n’encarregui el Consell Comarcal, com en la resta de municipis del Berguedà.

L’Ajuntament de Berga és l’encarregat de perseguir i sancionar els abandonaments perquè va deixar en un calaix l’ordenança que delegava aquestes funcions al Consell i, quan la va voler aprovar, havia quedat desfasada. Els serveis tècnics la van tombar i ara cal adaptar-la a la normativa vigent. Però fins que això no passi, la competència és municipal.

Com s’investiga l’incivisme?

Els treballadors de l’empresa que fa la recollida tenen l’ordre de repassar la ciutat dos cops per setmana i, periòdicament, fer-ho acompanyats de la Policia Local per procedir a l’obertura de bosses. Normalment les obertures es fan en aquells punts on es detecten reincidències, és a dir, on l’incivisme és habitual.

El regidor de Medi Ambient de Berga, Eloi Escútia, ha assegurat a l’Aquí Berguedà que el govern té detectats la majoria d’aquests “punts més problemàtics” de la ciutat. Es tracta de la cruïlla entre el carrer Pompeu Fabra i Verdaguer, les escales que porten a la placeta del Carme, els quatre cantons, a l’exterior d’alguna illa d’emergència, a l’aparcament de la Font del Ros, al carrer Fra i Frederic i en alguna zona del Comte Oliba, entre d’altres.

Neteges puntuals del Consell

El Consell Comarcal del Berguedà ha ordenat en diverses ocasions la retirada de la brossa abandonada en llocs com l’antiga discoteca Menfis o els entorns de Pedret. De fet, fonts de les associacions de veïns han assegurat que l’ens comarcal està en contacte amb ells i els ha estès la mà per resoldre el malestar.

Però el problema, entenen els veïns, no té res a veure amb voluntats polítiques. Consideren que hi va haver “greus errors a l’hora de dissenyar els itineraris”. Per exemple, exposen que els veïns dels carrers que hi ha entre Sant Francesc i el carrer Major han de portar les escombraries molt lluny i això n’empeny a molts a comportaments incívics. És el principal problema del barri vell: el camió no passa pels carrers més estrets i els veïns han de portar la brossa a la cruïlla més propera per on passin els escombriaires.

Amb tot, tant Ajuntament com Consell Comarcal coincideixen que l’incivisme és minoritari i que “hi ha una gran majoria de la població que fa les coses bé”. El sistema funciona en la majoria de cases però els abocaments dels incívics són molt visibles a peu de carrer. El porta a porta ja va ser el tema de la tardor passada i apunta a tornar-ho a ser aquest any. Almenys, a Berga.