Els Pedregals de Berga, entre les zones més riques de Catalunya; el barri vell i Santa Eulàlia, entre les més pobres

Saldes i el barri dels Pedregals de Berga són les zones més riques del Berguedà. Ho confirma un mapa elaborat pel diari El País basat en les dades oficials sobre la renda mitjana per persona i per habitatge que l’Institut Nacional d’Estadística ha tret a la llum per primera vegada.

L’INE ha aconseguit, així, un estudi per veïnats que detecta les desigualtats entre municipis, creuant el cens amb la informació de l’Agència Tributària. El País ha anat un punt més enllà i ha calculat en percentil de cada veïnat o municipi dins d’Espanya i, en el cas del Berguedà, també dins de Catalunya.

Saldes, per exemple, té una renda mitjana per persona de 20.092 euros i una renda mitjana per habitatge de 43.374 euros. És la zona de la comarca que té una renda més alta de mitjana i, de fet, se situa entre el 4% de zones més riques de tota Espanya. A la Catalunya central només és superada per la urbanització de Pineda de Bages, a Sant Fruitós, que s’enfila fins als 24.740 euros de renda per persona i 72.881 euros de renda per habitatge.

En clau berguedana, per darrere de Saldes hi ha el barri dels Pedregals de Berga, amb una renda per persona de 17.085 euros i una renda per habitatge de 41.646 euros. El barri es troba entre el 7% de zones més riques d’Espanya i el 10% més ric de Catalunya.

Però a Berga és precisament on les desigualtats es fan més evidents. Mentre que el barri dels Pedregals es consagra com un dels més rics de la demarcació, diverses zones del barri vell i Santa Eulàlia apareixen entre les més pobres. Al barri vell, la renda mitjana per persona és de 9.061 euros i per habitatge, de 20.170 euros. A Santa Eulàlia, les dades diuen que la mitjana per persona és de 9.369 euros mentre que per habitatge és de 21.855 euros. Tot plegat, segons El País, fa que el barri vell es trobi entre el 10% de zones més pobres de Catalunya i Santa Eulàlia, entre el 16%.

Amb tot, tant Saldes -per la part alta- com el barri vell de Berga i Santa Eulàlia -per sota- es troben força lluny dels pols, tant a nivell català com a l’Estat. A Catalunya, Saldes encara és a gairebé 10.000 euros de renda mitjana per persona de la part alta de Pedralbes, a Barcelona, per exemple. Pel que fa a les zones més pobres, destaca les afores de Girona, on la renda mitjana per persona baixa en alguns punts fins als 3.335 euros mentre que, per habitatge, es queda en els 11.804 euros.

Consulta la renda per persona i habitatge, carrer per carrer, al mapa interactiu elaborat pel diari El País

X