Les escoles del Berguedà dibuixen els seus monstres del romànic i els exposen al monestir de Sant Llorenç

Més de 400 alumnes de 4t a 6è de 10 escoles del Berguedà han visitat aquesta primavera el monestir de Sant Llorenç i les esglésies romàniques del Berguedà per descobrir els elements propis del romànic. L’objectiu de les visites era que l’alumnat desenvolupés les seves capacitats artístiques i creés el seu monstre del romànic. El resultat: més de 400 dibuixos, dels quals una cinquantena són exposats al monestir des d’aquest setembre.

La nova consellera comarcal de Cultura i Educació, Araceli Esquerra, ha destacat en roda de premsa “la importància d’incentivar que els nens puguin acostar a casa els encants de la comarca per, després, atraure les famílies a visitar-los”. En aquest sentit, Civitas Cultural’associació que gestiona les visites guiades a les esglésies i el monestir des del 2018– oferirà visites gratuïtes al monestir per a tots els nens que han participat en l’activitat. “Així podran passejar i observar les obres que són exposades amb la seva família”, ha explicat Toni Puig, president de Civitas.

Els alumnes van visitar els edificis patrimonials durant el maig. Durant la visita, van descobrir els dibuixos que durant molts anys han lluït a les parets i es van fixar especialment en els monstres. Després, van tenir l’oportunitat de crear el seu monstre, sense plagiar-ne cap però inspirant-se en el que havien vist a l’interior dels edificis.

El repte: l’ESO

Tant Consell Comarcal com Civitas tenen la voluntat de conservar els tallers artístics per als propers cursos. Amb tot, la consellera Esquerra s’ha posat l’objectiu d’acostar l’activitat als alumnes de secundària. A banda, Esquerra confia que també s’hi sumin la resta d’escoles de primària que enguany no han participat a les visites: de les 23 escoles del Berguedà, 10 han fet l’activitat.

monstres-romanic-1