Berga destina 30.000 euros als seus primers pressupostos participatius

L’Ajuntament de Berga destinarà una partida de 30.000 euros del pressupost del 2020 als projectes que la població esculli. És la primera vegada que la ciutat disposa de pressupostos participatius i la regidora de l’àrea, Roser Valverde (CUP), ho ha presentat com “una prova pilot”, obrint la porta a un augment de la partida de cara a propers anys, si el mecanisme funciona.

La iniciativa, resultat del treball entre totes les formacions polítiques del Ple, es presentarà en públic el proper dimarts, 8 d’octubre, en un acte obert a tothom a la Sala de Plens, a les 19.30h. Al llarg de la setmana vinent, l’Ajuntament també es reunirà amb les entitats per assessorar-les i captar les necessitats de projectes que hi ha a la comarca.

La segona fase començarà dimecres, 9 d’octubre, i s’allargarà fins el 3 de novembre. Durant aquest temps, tothom -persones i entitats- podran formular propostes emplenant un formulari que es penjarà al web municipal o bé presencialment a les oficines de l’Ajuntament. El regidor Marc Marginet (Junts per Berga) ha detallat en roda de premsa alguns exemples de propostes que passarien el filtre tècnic: millora de paviments en zones concretes, itineraris saludables, remodelacions de parcs concrets, ampliacions de mobiliari esportiu, millora de senyalitzacions, etc.

El regidor del PSC, Abel Garcia, ha recalcat que “en aquests primers mesos de mandat no ens hem sentit oposició”, tot destacant la voluntat de consens del govern de la CUP en temes com, per exemple, els pressupostos participatius que avui presentaven. Garcia també ha fet una crida a la gent a mobilitzar-se: “És important que el màxim de persones s’atreveixin a ‘agafar la vara’ i, com a Ajuntament, ens hem de marcar el repte de moure aquell que realment no es mou”.

Les propostes per als pressupostos participatius s’han d’encabir entre els 1.000 i els 20.000 euros de cost total. S’hi destina una partida de 30.000 euros però l’Ajuntament pretén que se n’acabin duent a terme més d’una i, per això, limita als 20.000€ la despesa per proposta. Entre el 4 i el 22 de novembre els serveis tècnics de l’Ajuntament valoraran les propostes i descartaran les que no encaixin en els paràmetres de la convocatòria.

Votació itinerant

Del 2 al 15 de desembre es podrà votar a l’Ajuntament de Berga, de 9 a 14h i de 17 a 19h, de dilluns a divendres. Puntualment també es traslladarà el local de votació per descentralitzar-lo i acostar-lo a totes les zones de Berga.

En concret, el 6 de desembre, es podrà votar a la Fira del Joc i de Nadal; el dia 12, a l’Hotel d’Entitats; el 13, a l’Escola de la Valldan; el 14, al mercat del dissabte al Vall (matí) i a la residència Sant Bernabé (tarda); i el 15, al teatre de Cal Rosal.

Dimarts, 17 de desembre, es presentaran els resultats en un acte públic a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga, a les 19.30h.

X